Skolen ved Isfjorden er det nye samlingspunkt

Arkitekterne i tnt nuuk har nyfortolket den grønlandske byggestil med en krydsformet folkeskole, som åbner sig mod fjord og fjelde. Indenfor er der plads til både læring og arrangementer for lokalsamfundet i Ilulissat. Den fantastiske akustik i de store rum får ros, efter skolen er taget i brug.

Troldtekt, Ilulissat School
Foto: TNT Nuuk A/S

Trods sin status som en af Ilulissat største bygninger fremstår den nye folkeskole i en elegant kontekst med byens små huse. Den røde facade af fibercement og en moderne fortolkning af de grønlandske saddeltage hænger godt sammen med det omkringliggende.

– Skolen er formet som et kryds og peger hen mod Isfjorden, som byen er kendt for. Det har været vigtigt for os at skabe en rummelighed omkring de udendørs aktiviteter, så skolen åbner sig mod det landskab, den er placeret i, fortæller Helena Lennert. Hun er arkitekt i tnt nuuk, som har kontorer i Nuuk og København.

– Vi har arbejdet meget med taget, som dels har et praktisk formål i forhold til sne og afvanding, dels skal matche de klassiske saddeltage i udtryk. Vi har valgt nogle diagonale skråninger, som giver et overraskende spil. Jeg tror faktisk, det er første gang i Grønland, at man har valgt diagonale tage, fortsætter Helena Lennert.

En skole med mange funktioner

Før havde Ilulissat en ældre skole, som var nedslidt og angrebet af skimmelsvamp. En renovering blev for dyr, så Grønlands Selvstyre bevilgede penge til et helt nyt byggeri, der blev færdiggjort til tiden og åbnede i august 2017.

Skolen på 6.300 kvadratmeter har plads til 400 elever og huser desuden en række offentlige funktioner: bibliotek, tandklinik, specialcenter, værksted og en aula til lokale arrangementer.

– Bygningen ligger på et fjeldparti, hvor landskabet er i niveauer. Selve skolen er på én etage, mens de øvrige funktioner er samlet i underetagen. Aulaen er bygningens hjerte og samlingspunkt. Der kan lukkes helt af mellem den og skolen, så der kan afholdes arrangementer i aulaen, uden at det påvirker undervisningen. 

– Selvom de fleste rum har ens dimensionering, giver tagets udformning stor variation. Tagets fald betyder, at man kan sidde uforstyrret i kroge af et stort rum. Desuden er der små hemse, som eleverne kan vælge at benytte. Det giver et godt samspil mellem det rummelige og det intime, forklarer Helena Lennert.

Lyd og lys i fokus

Overalt på skolen – lige fra administrationen til aulaen og klasselokalerne – er der hvidmalede Troldtekt akustiklofter.

– Alle bider mærke i den gode akustik, som Troldtekt lofterne giver. Lærerne var især spændte på, om der ville være udfordringer med lyden i de store rum, og de er meget imponerede over resultatet. Samtidig giver lofternes struktur en stoflighed, så loftet får mere fokus, end hvis det var en ren flade, siger Helena Lennert.

Troldtekt lofterne er med en skjult ventilationsløsning, som sørger for frisk luft, der blæser ind via selve loftfladen. Uden at det trækker, og uden at der er visuelt forstyrrende ventilationsarmaturer .

I tagenes knæk er der lagt lysstrimler imellem Troldtekt pladerne – og netop lys har ligesom akustik været et fokuspunkt.

– Vi er nord for Polarcirklen, så her er både perioder med midnatssol og med konstant mørke. I vinterhalvåret er der store krav til god belysning, og derfor har vi valgt lysstrimlerne imellem akustikpladerne, ligesom vi har mange store pendler ned fra lofterne, siger Helena Lennert.