En ny folkeskole i det attraktive Limhamn

En åben arkitektur kendetegner Limhamnskolan i Malmø, som fletter sig elegant ind blandt områdets røde murstensbygninger og inviterer lokalområdet indenfor.

Troldtekt akustiklofter er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i bl.a. skoler og uddannelsesinstitutioner
Foto: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Limhamn er et område i det sydlige Malmø, der i disse år oplever stor tilvækst. Nye boligbyggerier skyder op, og det kræver nye børneinstitutioner og skoler. En af dem er den nye folkeskole Limhamnskolan, som fra 2023 skal huse 450 elever fra 7.-9. klassetrin. Indtil da har Malmö International School hjemme i den nyopførte bygning.

– Ideen har været at skabe et sted, som er til gavn for både elever og lokalsamfund. På skolen er der lokaler, som alle kan leje og benytte sig af, udtaler Per Stöckel fra New Line Arkitekter, projektleder på byggeriet.

I et med omgivelserne

Ønsket om samspil med det omkringliggende miljø har haft indflydelse på skolens arkitektur. For at synliggøre skolens mange anvendelsesmuligheder for omverdenen, bryder store vinduer den røde murstensfacade, som får skolen til at falde naturligt ind i sine omgivelser.

– Bygningen ligger i et gammelt industriområde, hvor mange af de ældre bygninger er opført i røde mursten. Derfor har vi via vores materialevalg forsøgt at harmonisere skolens udseende med det omkringliggende område. De røde mursten går også igen indvendigt i bygningen, siger Per Stöckel.

Et livligt og åbent studiemiljø

Skolens knudepunkt er en stor trappe, der forbinder de i alt tre etager. På flere af etagerne er sociale rum som studiecafe og bibliotek lagt i forlængelse af trappen for at skabe liv og et attraktivt studiemiljø. Gangene er brudt op med forskellige vinkler for at give en legende arkitektoniske fornemmelse. De åbne miljøer stiller krav til akustikken.

– Lydmiljøet kan være en udfordring på skoler, hvor der typisk er meget støj. Vi har derfor arbejdet med akustiske forbedringer på både vægge og lofter, hvor vi har opsat akustikplader fra Troldtekt. Pladerne bidrager til et bedre indeklima, og så er de langtidsholdbare og robuste, hvilket er nødvendigt på en skole, udtaler Per Stöckel.

Troldtekt lofterne i farven lys natur harmonerer flot med skolens enkle design, mens malede Troldtekt akustikplader over elevskabene og grønne fliser giver en god kontrast til det stringente udtryk.