Innovativt byggeri spiller sammen med læringen

Det ikoniske Lindholmens Tekniske Gymnasium er bygget i et fleksibelt design, hvor selve bygningen kan inddrages i den tekniske undervisning.

Troldtekt akustikplader har unikke lydabsorberende egenskaber og sikrer god akustik i skoler og uddannelsesinstitutioner
Foto: Bara Bild

På Lindholmen i Göteborg står det nye tekniske gymnasium med sit ikoniske takkede tag og facader som et nyt vartegn, der skal symbolisere innovation og viden. Lindholmens Tekniske Gymnasium var klar til at åbne dørene for nye elever ved skolestarten i august 2020.

Byggeriet gik i gang i januar 2018, og det har fået ekstra opmærksomhed, da det er det første gymnasium, der er blevet bygget i Göteborg siden 1993.

Bygherre er Lokalförvaltningen Göteborgs stad, og gymnasiet er tegnet af KUB Arkitekter, som tilbage i 2012 vandt udbuddet. Planlægning af skolen er sket i tæt samarbejde med både skolepersonale og Göteborg Kommune.

Naturens egne materialer

Fornemmelsen af innovation bliver man mødt af ved synet af det tekniske gymnasium udefra med det høje og spidse tag. Udvendigt er der anvendt materialer som beton, glas og mursten. Taget har fået installeret solpaneler.

Skolen består af i alt fem etager og har et samlet areal på 11.300 kvadratmeter. Store, synlige bindingsbjælker i massivt træ præger bygningen indvendigt, og gulvet er i pudset beton. Dertil er trapper, siddearealer og andet inventar også produceret i lyst træ, som sammen med det gode lysindfald fra vinduesfacaderne skaber et yderst behageligt læringsmiljø.

En del af undervisningen

Det har fra begyndelsen været meningen, at skolebygningen skal kunne indgå i den pædagogiske undervisning. Derfor er det tekniske gymnasium blevet indrettet med fleksible undervisningslokaler med synlige installationer. I loftet kan man for eksempel se rør, sprinklere og ventilationsrør, hvilket kan inddrages i elevernes undervisning.

I lofterne på Lindholmens Tekniske Skoles er der monteret Troldtekt akustikplader i farven lys natur. Akustikpladerne egner sig særligt godt til både de lokaler, hvor skal være ro og fordybelse, og til de åbne fællesarealer, hvor der er højt til loftet og et varieret lydbillede. Derudover er valget af Troldtekt i tråd med de øvrige naturmaterialer, i og med at akustikpladerne består af naturmaterialerne træ og cement.