Manchester School of Art

Manchester School of Art har gennemgået en opsigtsvækkende modernisering, der er blevet belønnet med RIBA National Award, RIBA North West Award samt den anerkendte RIBA Stirling Shortlist, som uddeles en gang om året af Royal Institute of British Architetcts.

Troldtekt, Manchester School of Art
Foto: Hufton + Crow

Manchester School of Art, som ligger i hjertet af Storbritanniens oprindelige industriområde, kunne for nylig fejre sin 175. fødselsdag. Nu glæder skolen sig over en ny stor tilbygning, som ikke kun har affødt en del interesse, men også er blevet tildelt RIBA National Award, RIBA North West Award samt den anerkendte RIBA Stirling Shortlist, som uddeles en gang om året af Royal Institute of British Architects. Det var den eneste bygning i konkurrencen, som omfattede en betragtelig modernisering.

Bygningen er designet af arkitekterne hos Feiden Clegg Bradley med det formål at understøtte et levende miljø og hjælpe kunstskolen og universitet med at genvinde sin plads på den nationale arena. Bygningen afspejler det originale opdrag om, at et af hovedformålene er at hjælpe studerende med at bygge bro mellem uddannelsen og erhvervslivet. Den er også en interessant demonstration af, hvordan støjforurening i store fyldte områder kan mindskes ved at montere Troldtekt akustikplader.

Arkitekternes koncept er en moderne fortolkning af det traditionelle Manchester-tekstilpakhus og omfatter et syvetagers vertikalt galleri samt et interaktivt "hybridatelier" bagved. Med sin store polerede facade kan stedet også stolt fremvise de studerendes arbejde for alle forbipasserende på gaden – og er således beskrevet som værende mere en storbys kunstgalleri end en universitetsafdeling. Det er et fabrikslignende sted, hvor studerende kan se hinandens arbejde og udveksle ideer.

Den potentielle støjforurening fra det store åbne område er håndteret ved at montere hvidmalede 1200 x 1600 mm store Troldtekt akustikplader på lofterne. Pladerne blev ikke kun bestemt på grund af deres anerkendte høje ydeevne, men også fordi de er lavet af 100 % naturtræ blandet med cement, hvilket giver indemiljøet fordele som høj lydabsorption, stor holdbarhed, naturlig åndbarhed og lave levetidsomkostninger.

“David Crow, dekan for Manchester School of Art fortæller: "Dette er en bygning, der er stolt af sit produkt og viser sit værk til alle. Det er en enormt spændende arena, hvor intet er umuligt, og alt er relevant."