Hjælp mig med at gøre det selv!

Sådan lyder det princip, den italienske læge og reformpædagog Maria Montessori formulerede i starten af det 20. århundrede. Ifølge Montessori-pædagogikken skal elever lære selvstændigt og i deres eget tempo. Hvis børn lærer på basis af deres egen motivation, er læringen særligt effektiv og koncentreret. Konceptet bag den nye tosproglige Montessori-skole i Ingelheim i Tyskland er baseret på disse principper.

Troldtekt, Montessori School Ingelheim
Foto: Markus Bachmann

Den moderne og innovative bygning, der er skabt af sander.hofrichter architekten, skal huse ca. 400 elever fra 1.-4. klasse og er skabt til at kunne fungere som en heldagsskole. Montessori-pædagogikken er baseret på en åben og fri undervisning, som skal give barnet mulighed for selvstændigt at udvikle sine kompetencer, hvilket stiller særlige krav til skolens rum og arkitektur.

Læringsområdet består af klasselokaler og "clusters" samt differentieringsgange, der kan benyttes til frit arbejde. For at nå ind til skolens hjerte, kantinen, skal man gå gennem et særligt fællesområde. Fagrum og rum til heldagsskolens bevægelses- og afslapningsaktiviteter er markeret med store bogstaver: "Bevægelse", "Sløjd", Håndarbejde" og "Bibliotek". På den måde kan eleverne let finde frem til de lokaler, de skal være i. Lysgårde giver musiklokalet og køkkenet på det nederste niveau en helt særlig atmosfære.

De anvendte materialer er enkle. De grå betonvægge står i kontrast til varme trædøre, solide grønne indbygningsmoduler, der kan tilpasses forskellige anvendelsesmuligheder. Troldtekt-plader på lofter og vægge sørger for en god akustik. De skaber en behagelig atmosfære og bidrager dermed til at skabe ideelle betingelser for læring. Samtidig leder loftselementerne sammen med "tungerne" i gulvet, der er holdt i samme farve, eleverne hen til vigtige funktionsområder. Belysningen er monteret i loftselementerne.