Skolearkitektur i børnehøjde

Den nyopførte Mörrum Skole kommer både elever og fritidsbrugere til gavn. Skolen er opført i et børnevenligt design med kreative værksteder og en ny sportshal. Troldtekt akustikplader i synlige T-skinner indgår i skolens arkitektur.

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i skolebyggeri

Mörrum Skole i Karlshamn Kommune er en nybygget skole på 6.000 kvadratmeter med plads til cirka 550 elever, som går op til sjette klassetrin.

Skolen stod klar til at modtage elever i forbindelse med skoleårets begyndelse i august 2022 og erstatter dermed Hästarydsskolen og Bolsgården i området. Ved siden af skolebygningen er der desuden opført en idrætshal i samme design – til glæde for både elever og byens sportsforeninger.

FOJAB Arkitekter står bag designet.

 

En skole i børneperspektiv

Det har været en vision gennem hele processen at designe Mörrum Skole ud fra et børneperspektiv med fokus på børns størrelse, behov og måde at tænke på – og det kan man se resultatet af i arkitekturen.

Hver årgang på cirka 75 elever har sin egen fløj, sit såkaldte ’hjem’, for at skabe trygge rammer med klasseværelser og fleksible fællesarealer. Her har de egen indgang og køkken. På anden sal er der indrettet bibliotek, kreative værksteder, musikrum og en samlet spisestue.

Selve skolebygningen består af seks sammenhængende bygninger på to etager. Udvendigt har skolen en karakteristisk takket tagkonstruktion, som spiller sammen med facadens klassiske falurøde farve.

Indvendigt er Mörrum Skole indrettet som ét stort læringsmiljø med både rum i varierende størrelse og til forskellige formål. Dertil er der hjørner og sociale mødesteder i mindre skala. Som en særlig feature er skolen helt uden korridorer, da alt skal være et læringsmiljø, og skolen er desuden skofri.

Charlotte Kristensson, arkitekt SAR/MSA hos FOJAB Arkitekter, fortæller om det, hun er mest tilfreds med i projektet:

– At vi har kunnet arbejde med børneperspektivet og helheden hele vejen igennem projektet, da vi har været ansvarlige arkitekter for både projektering af skolebygningen, indretning og udemiljøet.

 

Troldtekt i skinnesystem

Designmæssigt er inde og ude bundet sammen ved, at den røde farve fra facaden går igen på gulvene – både som linoleumsgulv og fliser. Derudover er Mörrums Skole ellers holdt i den lyse skala og med masser af dagslys fra alle sider.

For at sikre god akustik til de mange elever og lærere, som har deres daglige gang på skolen, er der valgt Troldtekt akustikplader til skolens lofter.

Charlotte Kristensson siger om valget af Troldtekt:

– Vi ønskede et robust og slidstærkt materiale, især i omklædningsrummene, hvor det er nødvendigt at håndtere både akustikkrav og fugt med vådt overtøj på regnvejrsdage. Derudover er materialet smukt, lyder det.

Troldtekt akustikpladerne er i lys natur og træder i karakter ved, at de nedhængte akustikplader er monteret i et synligt T-skinnesystem. Skinnesystemet er i aluminium, og pladerne monteres i skinnerne uden brug af værktøj.

Ud over den ekstra designfaktor har et Troldtekt T-skinnesystem den fordel, at loftet er demonterbart og desuden skjuler tekniske installationer.