Godt indeklima, perfekt akustik og masser af farver

Virkelig vellykket ombygning af udskolingen i Nordagerskolen på Fyn.

Akustiklofter fra Troldtekt i uddannelsesinstitution
Foto: Thomas Mølvig, arkitekt

Byen Ringe ligger lige syd for Odense. Den lokale folkeskole har i de seneste syv år gennemgået en markant fornyelse med arkitekt Charlotte Folke som rådgiver. Den seneste ombygning er den østvendte fløj, der rummer udskolingen, og det flotte resultat blev taget i brug i august 2019.

Planlægningen af ombygningen er sket i tæt samarbejde mellem arkitekten og brugerne, dvs. skolebestyrelsen, lærere og elever. Der blev bl.a. afholdt workshop med alle involverede parter, og denne dialog har været med til at forme et meget velfungerende undervisningsmiljø. Eleverne har også sat deres præg på indretningen, med særlige ønsker om f.eks. lockers til private ting. De farverige metalskabe er blevet en vigtig ingrediens i en skoledag med mange forskellige aktiviteter.

Udskolingsbygningen er i to etager og ligger med direkte udsigt til Ringe Sø. Der er blevet etableret en gangbro under det store tagudhæng, og den fint detaljerede bro fungerer som klimaskærm med udendørs ophold og som arbejdsplads, når vejret tillader det.

Interiør med kant og kvalitet

Udskolingen er blevet ombygget til fagundervisning, hvor eleverne bevæger sig rundt imellem rum, der er indrettet til de respektive fag. Der er lagt vægt på fleksibilitet i indretningen af lokalerne, og der er en dejlig uhøjtidelig stemning i hele fløjen.

Indretningen af hvert enkelt faglokale giver plads til fælles information og vidensdeling såvel som gruppearbejder. I pauser opholder eleverne sig i fælles ungemiljøer udenfor faglokalerne, miljøer der også anvendes til gruppearbejder. Der er pangfarver mange steder, og de spiller sammen med de gamle rå mure. Skoleleder Per Fuglsang Midtgaard fortæller:

”Vi har fået et markant bedre undervisningsmiljø via den effektive lyddæmpning på gangarealer og i alle undervisningsrum. Derudover er der etableret et rigtig godt ventilationsanlæg, som også giver et stort løft i indeklimaet. Vi har mange steder sorte Troldtekt akustikplader på væggene, og sammen med de lyse trælister får man en meget robust absorbent, som ikke bliver skadet i daglig brug.”

Arkitekt Charlotte Folke er også glad for resultatet med den udstrakte brug af Troldtekt:

”Jeg har valgt træbeton, fordi jeg ønskede det samme materiale på både lofter og vægge. Desuden har Troldtekt en robusthed, som passer godt ind i et moderne skolemiljø som her på Nordagerskolen.