Unge møder ældre i nybygget skole

Sandarnas Skolen i Göteborg deler bygning og fællesfaciliteter med byens plejehjem. What! arkitektur, som har tegnet projektet, har lagt vægt på hjemlighed og sunde materialer. Bygningen er certificeret med Miljöbyggnad Silver, og Troldtekt akustikplader indgår i designet.

Vægbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i skolebyggeri

I Göteborg Kommune mødes mennesker på tværs af generationer. For den nybyggede grundskole Sandarnas Skolen med plads til 400 elever og et plejehjem med 100 nye ældreboliger skal dele bygning fremover. Det er det første af sin slags i Sverige, hvor unge som ældre deler spisesal, idrætshal og udemiljøer, og projektet er en del af udviklingen omkring den gamle Fixfabriken, hvor mange nye boliger bliver bygget disse år.

Skolen fordeler sig på første til tredje etage og plejehjemmet fra fjerde til ottende etage. Bygningen er certificeret med Miljöbyggnad Silver, og what! arkitektur står bag designet.

– At designe en bygning til både skoleelever og ældre var en interessant udfordring. Vi har fokuseret på tidløse værdier og holdbare materialer, som folk i alle aldre kan relatere til. Ældreboliger har generelt en tendens til at føles mere som et hospital end et hjem. Her har vi især fokuseret på lyse rum, en sammenhængende materialepalet og ’hjemme-følelse’, lyder det fra Anna Risenfors, Arkitekt SAR/MSA hos what! arkitektur.

 

Gennemtænkte farver og materialer

Facaden er udført i betonelementer med indlagte, sandfarvede teglsten og felter af glaserede mursten, som indfanger lyset og giver et farvespil.

– Bygningens ydre med beton og støbte mursten er robust og nærmest lidt pompøst. Vi ville understrege, at skolen og plejehjemmet er vigtige bygninger i byen, siger Anna Risenfors.

Indendørs er der arbejdet pædagogisk med at gøre det nemt at orientere sig i alle dele af skolen, og der er lagt vægt på at skabe en hyggelig hjemme-følelse for de ældre, både i egen lejlighed og i fællesarealerne, forklarer hun.

– Naturmaterialer, især lyse fyrretræpaneler indgår overalt i bygningens interiør. Klare og rolige farver opliver og letter orienteringen. Hver etage har sin egen farveskala. Den lyseblå farve, der går igen på rækværket og detaljerne gennem hele projektet, leder tankerne hen på Göteborgs historie og matcher blandt andet Älvsborg-broen lige uden for bygningen.

 

Troldtekt som led i miljøcertificering

Anna Risenfors forklarer, at projektet havde strenge miljøkrav, hvor Troldtekt spillede en væsentlig rolle.

– Vi sætter pris på, at Troldtekt som producent leverer en masse data. At tegne Troldtekt akustikplader ind i projektet og vide, at det lever op til krav om akustik, brand, styrke og lignende gør arbejdet meget nemmere for os.

Både skoler og plejehjem kræver robuste materialer. Troldtekt har i forvejen høje standarder, men det var også et stort plus, at det er muligt at male eller udskifte enkelte plader.

– Vi valgte også Troldtekt, fordi det har en flot materialitet og spiller sammen med naturmaterialerne i bygningen. Da akustikpladerne kan males i enhver farve, var det nemt at bruge Troldtekt pladerne til at matche bygningens forskellige farvepaletter samt skjule installationer.

I de dele af skolen, der er særligt udsat for støj, for eksempel spisesal, musiksal og kreative lokaler, er der valgt designløsningen Troldtekt line design til væggene.