Optimal akustik i nybygget skole i Bayern

Skolen skal være et sted, hvor man lærer og lever i respekt for hinanden, og hvor børn og voksne føler sig godt tilpas og lærer med og af hinanden.

Foto: Dipl.-Ing. Olaf Wiechers

Sådan et sted er Karl-Heinz-Böhm-skolen i den lille bayerske by Vaterstetten ca. 17 kilometer øst for München. Den nybyggede skole, som afløser to af byens andre og efterhånden lidt forfaldne skoler, har plads til omtrent 50 lærere og 400 elever fra 1.-10. klasse.

Skolekomplekset består af tre sammenhængende bygninger på tre etager, som takket være de mange glaselementer fra gulv til loft og facaderne i trælook har et både åbent og indbydende udtryk. Bygningerne omkranses af store udendørsarealer med god plads til fysiske aktiviteter i frikvartererne. Til den U-formede skole hører også en sportsbygning med idrætshal i stueetagen og svømmehal i kælderen. Sportsfaciliteterne bruges desuden af lokale idrætsklubber.

Inde i selve skolen er flere klasseværelser grupperet omkring et centralt torv, som med sine mange siddenicher og brede vindueskarme er velegnet til både gruppearbejde og almindeligt socialt samvær. De moderne læringslandskaber omfatter også grupperum, garderober, sanitære faciliteter og et teamrum til lærerne.

Klasseværelserne fremstår åbne og lyse med vinduer indad mod torvet og udad mod omgivelserne og de omkransende balkoner, der desuden fungerer som flugtveje. I lofterne er der monteret Troldtekt-akustikplader i farver, der matcher egetræet på gulvene og væggene – en garant for optimal akustik i en travl og livlig skolehverdag.