Den nye bygning samler

Niendorf distriktsskole i den nordvestlige del af Hamborg præsenterer sig klart organiseret, struktureret og i overensstemmelse med de nyeste standarder, efter at arkitektbureauet "me di um Architekten" har redesignet hele skolekomplekset.

Foto: Klaus Frahm, Olaf Wiechers

Mens 10. til 13. årgang på Niendorf distriktsskole fortsat vil blive undervist i faciliteterne på Sachsenweg, ser 5.- til 9.-klasserne frem til et helt nydesignet skolekompleks, herunder en ny tobaners-sportshal, som blev indviet i 2019 ved Paul-Sorge-Straße.

Eksisterende bygninger integreret

Udfordringen i planlægningen var især at give distriktsskolen en ensartet struktur gennem en tydeligt organiseret orden og på en elegant måde at integrere eksisterende dele af byggeriet, såsom auditoriet, idrætshallen og biblioteket, i det overordnede bygningskompleks. Ved at rykke det 6.400 kvadratmeter store nybyggeri ud mod Paul-Sorge-Straße er det lykkedes planlæggerne at bringe skolen som helhed meget mere i fokus og dermed også etablere forbindelsen til bydelen.

Indbydende ny bygning med lukket gård

Den nye, aflange toetagersbygning med i alt 40 nye klasseværelser og administrationslokaler strækker sig rundt om en stor, vindbeskyttet, lukket gård og omgiver biblioteket, der ligger der. I den forreste del er der også et atrium. Facaden består overvejende af smalle træelementer og giver bygningen et naturligt udseende. De mange vinduer giver komplekset et åbent indtryk, og der kommer meget dagslys ind i interiøret fra begge langsider.

Høj opholdskvalitet

Ottetrinsskolen er organiseret i "årgangshuse", som der er adgang til via en udvendig svalegang med et transparent halvtag. To udvendige brandtrapper fører op til overetagen. To klasser i hver årgang danner en enhed, og alle årgange har barrierefrie klasseværelser.

Såvel i de lyse lokaler som i gangene og i de sanitære områder er delvist malede vægge med til at sætte kulør på hverdagen. Vinduesrammerne, der til dels er malede og til dels fremstår i træ, bidrager også til stedets kvalitet. Troldtekt akustikplader bruges på mange lofter som et ekstra effektivt design- og akustikelement i den hektiske skolehverdag.