Fremtidens folkeskole i Trollhättan

Den nu 18.400 kvadratmeter store folkeskole Sylteskolen står klar til elever og lærere efter en totalrenovering, der har gjort skolen til den største i Trollhätten. Ved siden af ligger det nybyggede Sylte Bibliotek, som er åbent for alle. Lyse farver og miljøgodkendte materialer er gennemgående træk.

Vægbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i skolebyggeri
Foto: Bara Bild

En lys og moderne folkeskole med masser af plads til leg, idræt, fordybelse og undervisning. Det er rammerne for den nye Sylteskolen i Trollhättan, som omfatter indskoling, folkeskole med klassetrin fra 1.-9. klasse, specialklasser, fritidshjem, idrætshaller, skolegård og bibliotek.

Den tidligere Sylteskolen var nedslidt og havde kun plads til 750 elever. Nu er skolens bygninger gentænkt, renoveret – og nyt er bygget til, så skolen nu kan have op til 1.000 elever.

Renoveringsprojektet begyndte i maj 2017 og var klar til at åbne ved skolestart i 2020. Sylteskolen er nu Trollhättans største integrerede skole på 18.400 kvadratmeter. Det nybyggede bibliotek Sylte Bibliotek stod færdig i september 2021 og fungerer både som skolebibliotek og åbent bibliotek for byens borgere, hvor de kan låne bøger, læse aviser og komme til arrangementer.

Contekton Arkitekter har tegnet Sylteskolen og biblioteket, og bygherre er ejendomsselskabet Kraftstaden Fastigheter. Entreprenørvirksomheden Serneke er totalentreprenør på projektet.

Lyst og naturligt design

I planlægningsfasen af Sylteskolens skolegård fik elever fra 4. og 5. klasse mulighed for at komme med forslag. Det resulterede i en større skolegård, flere fodboldbaner, overdækkede siddepladser og en drikkefontæne.

Når man kommer til skolen udefra, bliver man mødt af sportshallen og bibliotekets facader, og derfor er der gjort ekstra ud af, at den del skal virke imødekommende.

Indvendigt har Sylteskolen et gennemgående æstetisk design, som især kommer til udtryk i lyse, blide og naturlige farver og brug af naturmaterialer. Hvert lokale er designet specifikt ud fra de behov, der er forbundet med lokalet. Dertil har hver årgangs lokaler deres egne unikke design. Samme design går igen på Sylte Bibliotek med lyse nuancer og masser dagslys fra de høje vinduespartier.

Miljøvenlige materialer

Det har været afgørende, at Sylteskolens materialer skulle bygges i miljøgodkendte og ikke-giftige materialer. Bygningen er derfor også blevet certificeret med Miljöbyggnad Silver.

Lofterne på Sylteskolen og Sylte Bibliotek er med Troldtekt akustikplader. Designmæssigt er de helt i tråd med skolens naturlige farvepalet, og samtidig lever de op til bygherres krav om et sundt indeklima. Derudover bidrager de til en god akustik på skolen. Flere steder er væggene desuden beklædt med collager af Troldtekt akustikplader i specialfarver.

Produktionen af akustikpladerne foregår i Danmark og er baseret på designkonceptet Cradle to Cradle. Ingeniørvirksomheden Rambøll har dokumenteret, at Troldtekt bidrager positivt inden for 20 procent af de kriterier, der vægter i en Miljöbyggnad-certificering.