Vildbjerg Skole

Lofter i naturmaterialer sikrer en god akustik og et godt indeklima på Vildbjerg Skole.

Ved byggeriet af Vildbjerg Skole ved Herning var der enighed om at bruge Troldtekt til loftet på fællesarealerne. Det sikrer nemlig både et godt indeklima, en god akustik og er samtidig robust. Samtidig har produktet flere andre fordele.

Vildbjerg Skole uden for Herning er nyopført. Valget af materiale til lofter i fællesarealerne faldt på Troldtekt fra Troldtekt A/S. Troldtekt sørger for et godt indeklima samt for, at lydniveauet ikke kommer for højt op, når eleverne holder frikvarter. Troldtekt består af naturproduktet træbeton, som i al sin enkelthed er træuld blandet med cement. Troldtekt-produkterne er indeklimamærkede efter Dansk Indeklima Mærkning, som er garant for, at ingen bliver syge af at opholde sig i lokaler, hvor Troldtekt er installeret, i modsætning til asbestplader, som har skabt store problemer i mange år. Men produktet har flere fordele.

Byggeriet af Vildbjerg Skole er sket i samarbejde mellem KHR Arkitekter A/S, MT Højgaard A/S, Vildbjerg Skole og Herning Kommune. Samarbejdet blev udmøntet gennem en styregruppe, hvor parterne alle har været repræsenteret. Byggeriet er opført som såkaldt OPP, offentligt privat partnerskab, hvor skolen opføres og drives af private og herefter lejes af kommunen i 30 år. Derfor har der været driftsfolk med fra starten af projekteringen, og der har været bred enighed om brug af Troldtekt.

Arkitekt Anja Rolvung fra KHR Arkitekter stod bag forslaget om brugen af Troldtekt. Hun fremhæver først og fremmest produktets æstetiske udtryk, som hun finder rustikt og anderledes i forhold til andre mere glatte produkter på markedet. - Troldtekt er et ærligt produkt, fordi træfibrene i overfladen tydeligt viser, hvad det er lavet af og er samtidig også robust med nogle meget akustiske fordele. Og robusthed er vigtig på en skole. Normalt er materiale, som er akustisk optimalt, for blødt til denne brug, men det gælder ikke for Troldtekt, der endvidere også giver mulighed for at bruge de farver, arkitekten ønsker. Det giver stor frihed, fastslår Anja Rolvung.

God for indlæring

Skoleinspektør Ole Vestenaa fra Vildbjerg Skole er fuldt ud tilfreds med valget af Troldtekt til skolens fællesarealer, selvom erfaringerne med produktet endnu ikke er så store i den nybyggede skole. – Men lofterne i fællesarealerne skal for eksempel kunne tåle en bold. Og det kan Troldtekt. Men akustikken var også et argument for at vælge produktet, da ordentlige akustiske forhold er utrolig vigtigt for indlæringen og koncentrationen på en skole, fortæller han.

Også projektchef Niels Bank fra entreprenørfirmaet MT Højgaard, som var totalentreprenør på byggeriet af Vildbjerg Skole, anser Troldtekt for et robust materiale. –Det egner sig godt til et skolebyggerier og samtidig bliver akustikken bliver væsentligt forbedret til en pris, der absolut er på niveau med konkurrerende produkter. Men med større fordele.

Ingen hjemmebanefordel

Projektkoordinator i Herning Kommune, Kurt Lobdrup, som var med i styregruppen for Vildbjerg Skole fremhæver også Troldtekts akustiske egenskaber. Desuden er der ikke problemer med produktet i forhold til hygiejne, selv om det ikke har en glat overflade. Tidligere har fødevaremyndighederne for eksempel været lidt skeptiske overfor produktet, når Troldtekt skulle installeres i lokaler, hvor der blev håndteret fødevarer. Men det er ikke længere et problem, tilføjer han. På spørgsmålet om, det har været en medvirkende årsag til valget af Troldtekt, at produktet bliver udvundet i Troldhede ikke langt fra Herning, svarer Kurt Lobdrup: Nej. Dér har lokalpatriotisme bestemt ikke spillet ind. Vi har selvfølgelig bare valgt det bedste produkt til skolen, slutter han med et smil.

FAKTA om OPP – Den ”gode” Farum-model

Modellen med offentligt, privat partnerskab, OPP, kan minde om den berømte og/eller berygtede Farum-model, hvor kommuner for eksempel sælger en skole til en privat investor – og derefter lejer den tilbage igen for 30 år. Ved OPP opføres bygningen af en entreprenør, hvorefter bygninger overdrages til en investor, som lejer den til kommunen for 30 år. Men modsat Farum-modellen bliver OPP kun anvendt på nyopføreslser, og der er derfor intet odiøst eller betænkeligt ved at anvende modellen. Ved at anvende OPP på nyopførsler, er der mulighed for, at brugernes behov kan tænkes ind fra starten. Det er praktisk, idet offentlige byggerier ofte ikke kan nøjes med for eksempel standard-kontorlokaler, men skal have løsninger, som specifikt er tilpasset de konkrete behov til for eksempel skoler, institutioner, veje og broer.

De konkrete behov på Vildbjerg Skole gjorde, at der skulle være god akustik i fællesarealerne, og at det skulle være en robust løsning. OPP åbner mulighed for det frie valg, og derfor faldt valget på Troldtekt. Farum-modellen viste sig problematisk og blev stoppet med et ministerindgreb, hvorimod OP lever i bedste velgående. Og det forventes, at modellen vil vinde større udbredelse i tiden fremover, ligesom det er sket i udlandet.