Skole som bæredygtigt levested

På Europas største flodø ved porten til Hamborgs centrum er skolen ikke kun et læringssted, men også et levested.

Troldtekt akustikplader har unikke lydabsorberende egenskaber og sikrer god akustik i skoler og uddannelsesinstitutioner
Foto: Dipl.-Ing Olaf Wiechers (Engineer)

Wilhelmsburg distriktsskoles nye bygning på lokaliteten Perlstieg omfatter en syvsporet distriktsskole, en firesporet grundskole, en børnehave, et legehus til heldagspasning samt en idrætshal med én bane i forbindelse med en bygningsmæssigt adskilt idrætshal med to baner til i alt 650 elever.

Det tyske selskab for bæredygtigt byggeri (DGNB e.V.) har tildelt bygningskomplekset den højeste DGNB-pris (platincertifikat) for bl.a. dets økonomiske, økologiske og sociokulturelle funktionalitet og kvalitet.

Det offentlige område med kantine og aula udgør skolens hjerte som et "maritimt center" og er udformet som en opdelelig multifunktionshal i to etager med et galleriplan, flankeret af køkkenet i syd og sceneområder i nord.

Arkitekterne har designet den nye bygning som et lærings- og forskningsrum med laboratorier, værksteder, udstillingslokaler og et bibliotek, som vil give eleverne bedre adgang til matematisk-naturvidenskabelige og tekniske fag samt udveksling med forskere, kunstnere og repræsentanter for erhvervslivet og industrien.

I den nye distriktsskole vil navnlig børn og unge fra ikke-boglige hjem lære at udvikle livsperspektiver med fokus på "maritimt liv" og "vand" baseret på selvstændig handling, bæredygtighed og en kvalificeret uddannelse.

Med farvede elementer i de lange vinduespartier og facaderne minder det om facaderne i en værftshal eller farven på et containerskib. Også det kreativt designede udeområde med mange muligheder for leg, sport og tilbagetrækning passer perfekt ind i det attraktive og indbydende overordnede koncept.

Klasseværelserne er lyse og åbne. Farvede gulve og farverige elementer i møblerne giver en afslappet atmosfære af velvære. Troldtekt akustikplader i lofter og på vægge bidrager også til det behagelige indeklima og komplementerer med deres lyse farve samtidig designmæssigt de hvide vægge på elegant vis.