Indrettet på fremtiden

Danskerne går i stigende grad op i, hvordan hjemmet skal indrettes. Og de tager gerne en ekspert med på råd, når de vil forene hygge og funktionalitet med et behageligt indeklima.

– For de fleste mennesker er hverdagen hektisk. Derfor er det primære krav til boligen, at den skal være nem at holde. Men derfor skal hjemmet stadig være indrettet hyggeligt og med en behagelig atmosfære, siger indretningsarkitekt Tina Kirkegaard Switzer, som siden 2002 har bistået danskere, der enten har bygget nyt eller om. Hun giver her et par fif til den hensigtsmæssige indretning.

Tidens trend
– Folk efterspørger en enkel og ren stil i deres hjem. Det skal se smart ud, og det skal være funktionelt. Danskerne investerer mere i deres hjem end tidligere, og stadig flere tager en arkitekt med på råd. Det har selvfølgelig noget med friværdi at gøre, men jeg tror også, at mange har fået øjnene op for, at der på sigt er penge at spare, hvis man helt fra begyndelsen beslutter, hvilken stil man vil gennemføre, siger Tina Kirkegaard Switzer.

Det første, hun som indretningsarkitekt kigger på, er, om der er overensstemmelse mellem, hvem folk er, og hvordan de bor:
– Jeg indleder med at tage en grundig snak med mine kunder. For jeg er nødt til at kende dem og deres værdier for at vejlede dem i god indretning. Et rum er nemlig kun behageligt at være i, hvis man fornemmer personligheden.

Skønt for øjet – skidt for øret
Men hvad er den største fejl, vi begår, når vi indfrier vores boligdrømme anno 2008? Tina Kirkegaard Switzer er ikke i tvivl:
– Mange glemmer at tænke over akustikken i rummet. Boligen skal have loft til kip, flotte gulvklinker og rå vægge. Møblementet skal også være enkelt og sparsomt. Resultatet er flotte hjem, som man bare næsten ikke kan holde ud at opholde sig i, fordi akustikken er så dårlig. Ofte oplever jeg, at folk slet ikke har skænket det en tanke, men de fleste tager det meget alvorligt, når jeg gør dem opmærksomme på det, siger hun og tilføjer:
– Vi har jo alle prøvet at være i rum med dårlig akustik og på egen krop mærket, hvor meget det betyder.

Indretningsarkitektens Råd
Overblik:
Begynd med at skabe overblik over materialevalget.
Passer klinkerne nu til køkkenmodulerne og farvevalget i rummet? Og hvordan harmonerer rummet med møblementet?
Akustik: Tag stilling til de akustiske konsekvenser af materialevalget. Tænk altid en akustikløsning ind, når du bygger nyt eller om.
Belysning: Tænk i belysning helt fra begyndelsen. Alt for ofte er det først, når elektrikeren står der, at valgene bliver truffet. Konsekvensen er ofte for lidt eller forkert belysning.