Troldtekt er kåret som Architects’ Darling

11.11.2021

En jury bestående af anerkendte arkitekter har tildelt Troldtekt prisen som Architects’ Darling 2021 i kategorien Cradle-to-Cradle Challenge (bæredygtighed). Den førende tyske arkitekturportal Heinze står bag prisen, som Troldtekt modtog ved et awardshow i Celle.

I et årti har designkonceptet Cradle to Cradle været fundament for Troldtekts forretningsstrategi. Nu er den strategiske tilgang til bæredygtighed blevet hædret med prisen Architects’ Darling 2021.

Det er arkitekturportalen Heinze, der står bag prisen, som blev uddelt 9. november i Hamburg. Her fik Troldtekts bæredygtigheds- og kommunikationschef, Tina Snedker Kristensen, overrakt den gyldne statuette af Dr. Christine Lemaitre, som er direktør i Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (DGNB e.V.).

Troldtekt modtog prisen i kategorien Cradle-to-Cradle Challenge (bæredygtighed), som er en af de særlige Jury-Awards ved Architects’ Darling. Her har en jury bestående af tyske toparkitekter udvalgt vinderen.

Forrest i den grønne omstilling

Troldtekt er en af byggeriets pionerer inden designkonceptet Cradle to Cradle. Visionen bag Cradle to Cradle er en verden, hvor producenter designer deres produkter til at indgå i nye kredsløb. Troldtekt tog de cirkulære principper ind i forretningsstrategien i 2012, og med konkrete resultater inden for bæredygtighed har Troldtekt siden vist, hvordan en materialeproducent kan gå forrest i den grønne omstilling.

– Ambitionen med Cradle to Cradle-strategien har fra begyndelsen været at gøre en dokumenteret forskel for miljø og mennesker. Men den skulle også være med til at løfte vores forretning. Cirkulær økonomi har været en afgørende motor for vores vækst i de senere år, herunder udbredelsen på det tyske marked. At vi nu er kåret som Architects’ Darling, er et synligt bevis, som vi er meget stolte af, siger Tina Snedker Kristensen.

Hele serien af Troldtekt træbetonprodukter – både i natur og standardfarver – er Cradle to Cradle-certificeret på sølvniveau og aktuelt på vej til at opnå guld ved den kommende re-certificering. Med store investeringer har Troldtekt desuden gennemført en grøn omstilling i produktionen af akustikløsninger. 

FAKTA: Eksempler på Troldtekts milepæle

For at nå de opsatte Cradle to Cradle-mål har Troldtekt investeret massivt (et større tocifret millionbeløb i EUR) i innovativ og energieffektiv teknologi på fabrikken i Danmark. Blandt milepælene er:

  • 97,7 procent af vores forbrugte energi i produktionen kommer i dag fra fornybare kilder, som ikke udleder CO2. Al elektricitet får vi fra vindstrøm, og varmen til bl.a. tørreprocessen får vi fra vores eget biomassefyr. Vi har desuden udfaset fossile brændsler i vores trucks på fabriksområdet.

  • Vi har de seneste tre år reduceret vores energiforbrug per produceret Troldtekt akustikplade med 28,6 procent, bl.a. via investeringer i højeffektive tørreovne.

  • Fraskær fra kantbearbejdningen af Troldtekt akustikplader indgår i cementproduktionen hos vores cementleverandør, Aalborg Portland – og vender på den måde tilbage til det tekniske kredsløb som råvare i ny cement. Et pilotprojekt skal nu afdække, hvordan ordningen kan skaleres op til også at omfatte byggeplads- og nedrivningsaffald.

  • Troldtekt A/S er fra 2020 certificeret efter begge de førende standarder for bæredygtig skovdrift: FSC® (FSC®C115450) og PEFC™. Alt råtræ til produktionen af akustikpladerne er certificeret, og kunderne kan frit vælge mellem de to standarder, når de køber Troldtekt.