Fuld transparens: Troldtekt klar med flere EPD’er

01.12.2021

Rådgivere og bygherrer kan nu downloade miljøvaredeklarationer (EPD’er) for otte forskellige Troldtekt træbetonprodukter. EPD’erne dokumenterer miljøpåvirkningen fra hele akustikpladernes livscyklus. De nye udgaver tager også højde for pladernes tykkelse og dermed densitet.

Med en serie af nye EPD’er er det blevet endnu lettere at få overblik over det samlede miljøaftryk fra Troldtekt akustikplader, uanset hvilken produktvariant man vælger. Det er nyttigt for rådgivere og bygherrer, der for eksempel vil bæredygtighedscertificere en bygning.

Tidligere i 2021 udgav Troldtekt fire nye EPD’er, og nu er transparensen øget yderligere, så det samlede antal EPD’er for Troldtekts produkter er otte. Det betyder, at de forskellige EPD’er tager højde for:

 • akustikpladernes tykkelse (25 eller 35 mm)
 • hvilken cement der er i pladerne (hvid eller grå)
 • om pladerne er malede eller umalede

Alle otte EPD’er er verificeret og udgivet af Institut Bauen und Umwelt e.V. (IBU). Via den gensidige anerkendelsesaftale mellem IBU og EPD-Danmark vil Troldtekts EPD’er snart også blive udgivet hos EPD Danmark.

Nye versioner tager højde for densitet
–  Den største forskel i de seneste versioner er, at de tager højde for pladernes densitet. I de klassiske akustikplader er der forskel i densiteten, alt efter om pladen er 25 mm eller 35 mm tykke. Derfor glæder det mig, at vi nu har særskilte EPD’er for de forskellige pladetykkelser, så man kan se tal for miljøpåvirkningen, der præcist afspejler det valgte produkt, siger Vibeke Pedersen, teknisk chef hos Troldtekt A/S. 

Den prisvindende serie af Troldtekt designløsninger er også omfattet af EPD’erne. Designløsningerne er 35 mm i tykkelsen.

Flere data end de obligatoriske
Miljøpåvirkningen fra råvarer, transport, produktion, brugsfase, bortskaffelse og muligheden for genanvendelse fremgår af den livscyklusanalyse, der ligger til grund for Troldtekts EPD’er. På den måde er de et nyttigt redskab for rådgivere og bygherrer, der skal samle og vurdere dokumentation om byggevarer.

– Transparens er afgørende for os, når vi stiller EPD’er til rådighed. Det er derfor, vi har særskilte EPD’er for vores forskellige produkter frem for blot at regne med gennemsnitsværdier. Analyserne af vores produkters livscyklus rummer også data om flere faser end de obligatoriske i en EPD, siger Vibeke Pedersen.

Fra februar 2022 kan Troldtekt levere akustikplader, som er baseret på cementtypen FUTURECEM™, og som har et CO2-aftryk, der er henholdsvis 26 og 38 procent lavere end for Troldtekt baseret på grå og hvid cement – målt gennem hele pladernes livscyklus.

Troldtekt baseret på FUTURECEM er ikke en del af de otte nye EPD’er, men vil få sine egne særskilte EPD’er.

>> Læs om fakta og fordele ved de nye EPD’er

>> Download Troldtekts EPD’er

 

FAKTA: Her er Troldtekts EPD’er

Troldtekt har fået udarbejdet og tredjepartsverificeret i alt otte produktspecifikke EPD’er:

Akustikplader – 25 mm tykkelse:

 • Troldtekt akustikplade 25 mm grå natur – umalet
 • Troldtekt akustikplade 25 mm grå natur – malet
 • Troldtekt akustikplade 25 mm lys natur – umalet
 • Troldtekt akustikplade 25 mm lys natur – malet

  Akustikplader – 35 mm tykkelse (herunder Troldtekt designløsninger)
 • Troldtekt akustikplade 35 mm grå natur – umalet
 • Troldtekt akustikplade 35 mm grå natur – malet
 • Troldtekt akustikplade 35 mm lys natur – umalet
 • Troldtekt akustikplade 35 mm lys natur – malet