Nye akustikplader vinder en Green Product Award

19:e maj. 2022

Troldtekt® baseret på cementtypen FUTURECEM™ er vinder af en Green Product Award 2022 – endda som "Best of" i sin kategori. Den globale pris hædrer innovative og bæredygtige designløsninger. De nye akustikplader har et negativt CO2-aftryk i produktionsfaserne. 

Ved en prisceremoni 18. maj i München blev vinderne af Green Product Award 2022 officielt hædret. Med i vinderfeltet er Troldtekt baseret på den patenterede cementtype FUTURECEM. I alt var 100 produkter nomineret på tværs af 12 kategorier, og Troldtekt akustikplader er kåret som vinder med den særlige udmærkelse ”Best of” i kategorien Building components.

FUTURECEM er det særlige ved de nye akustikplader, fordi den er med til at sænke pladernes CO2-aftryk markant. Cementtypen udnytter synergien mellem kalcineret ler og kalkfiller og kan produceres med cirka 30 procent lavere CO2-udledning end traditionel cement.

Måler man faserne råvareudvinding, råvaretransport og fremstilling i akustikpladernes livscyklus, går CO2-regnskabet for Troldtekt baseret på FUTURECEM i minus. Træet, som er den anden råvare i Troldtekt træbeton, optager nemlig mere CO2 under opvækst i skovene, end produktionen af FUTURECEM hos cementleverandøren Aalborg Portland udleder. Og på Troldtekts egen fabrik kommer 97,8 procent af energiforbruget fra vedvarende energikilder. 

Et skulderklap fra markedet

En international jury med erfarne eksperter inden for blandt andet arkitektur, design og cirkulær økonomi har valgt først vinderne og dernæst kåret ”Best of” i kategorierne ved årets Green Product Award.

– Vi betragter det som et stort skulderklap fra markedet, at vores nye akustikplader allerede kort tid efter lanceringen modtager en international pris for at kombinere innovation, bæredygtighed og design, siger Tina Snedker Kristensen, bæredygtigheds- og kommunikationschef hos Troldtekt A/S.

– Det er cementen, der står for næsten hele CO2-aftrykket fra en Troldtekt akustikplade. Ved at erstatte traditionel cement med FUTURECEM har vi taget et stort skridt i den rigtige retning, uden at vi ændrer på akustikpladernes styrke, levetid og akustiske egenskaber, fortsætter hun.

Cradle to Cradle-certificeret på guldniveau

De nye akustikplader baseret på FUTURECEM er – ligesom de øvrige Troldtekt træbetonprodukter – certificeret på guldniveau efter det bæredygtige designkoncept Cradle to Cradle. Certificeringen omfatter akustikpladerne i både natur og malet i standardfarverne hvid, sort og grå.

Troldtekt har været Cradle to Cradle-certificeret i mere end et årti og baseret sin forretningsstrategi på certificeringens principper. Det betyder blandt andet, at Troldtekt arbejder med genanvendelse i både det biologiske og det tekniske kredsløb.

Læs om Troldtekts strategiske arbejde med Cradle to Cradle

Læs også: Cradle to Cradle – Troldtekt rykker op fra sølv til guld

Nye EPD’er for fire varianter

Rådgivere og bygherrer kan downloade miljøvaredeklarationer (EPD’er) for fire varianter af Troldtekt akustikplader baseret på FUTURECEM, heriblandt både malede og umalede plader samt den prisvindende serie af Troldtekt designløsninger.

De livcyklusanalyser, der danner grundlag for miljøvaredeklarationerne, dokumenterer, at pladerne har et negativt CO2-aftryk, helt indtil de skal bortskaffes eller genanvendes.

Læs mere om Troldtekt baseret på FUTURECEM

Læs mere om de nye EPD’er