TEMA: Svømmehaller og friluftsbade

Arkitektoniske trends i fremtidens svømmebade | Troldtekt TEMA

Svømning og vandmotion er populært på tværs af alder og niveau. Vi bruger svømmehaller, friluftsbade og havnebade til at træne, slappe af og hygge os med familien. Mange steder bliver faciliteterne renoveret, eller helt nye bliver bygget, så arkitekturen matcher de varierende formål og brugerscenarier.

Her på temasiden kan du læse om arkitektoniske udfordringer og muligheder i designet af svømmebade. Læs også om de trends, der ifølge eksperterne vil dominere i fremtidens svømmeanlæg.

Tag desuden med til en række projekter, hvor funktion og design går op i en højere enhed. Blandt andet med Troldtekt akustikløsninger, som effektivt absorberer lyden, har en naturlig resistens over for fugt og giver bygherrer, arkitekter og entreprenører fleksible designmuligheder.

Ny test: Troldtekt holder til selv de mest fugtige rum

Ny dokumentation viser, at Troldtekt kan tåle en fugtbelastning på op til 98 procent – samtidig med høje temperaturer.

Det understreger, at pladerne er velegnede til selv de mest krævende våde og varme miljøer i for eksempel svømmehaller.

>> Læs mere om testen

Akustikplader fra Troldtekt er velegnede til brug i vådrum. Akustikpladerne dæmper effektivt støj og reducerer efterklangstiden i pool-områder

Svømmehallers fremtid kræver et mangfoldigt design

Hvis svømmehaller skal holde sig relevante for brugerne, skal de tilgodese både elitesvømmeren, legebarnet og wellness-gæsten.

Sådan lyder det fra Lokale og Anlægsfonden, der har været med til at lancere en ny videnhub med inspiration til det gode svømmehalsdesign.

>> Læs interview med Jakob Færch fra Lokale og Anlægsfonden

Troldtekt Rinkoebing swimming hall

16 trends i fremtidens svømmebade

I en rapport har NGO’en International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS) samlet en række trends i fremtidens svømmehaller og friluftsbade.

De i alt 16 trends favner en bred vifte af aspekter, som har betydning for arkitekturen – lige fra økonomi og digitale muligheder til nye brugermønstre.

>> Se de 16 trends nu

Troldtekt akustikplader tåler fugt og er derfor meget velegnet som akustikloft og vægbeklædning i f.eks. svømmehaller

De nye svømmebade skal appellere bredere

Der er mange forventninger til moderne svømmehaller, som både skal rumme elitesvømmere, motionister, børnefamilier og wellness-gæster.

Det risikerer at give gnidninger mellem svømmehallens forskellige brugere. Men i den nye Frederikssund Svømmehal viser man, at den svære balancegang i designet kan lykkes.

>> Læs mere om Frederikssund Svømmehal

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i svømmehal

I gode svømmebade føles det som på en sommerdag ude i det fri

"Gode svømmebade skal fungere effektivt og have en indbydende atmosfære," siger Ernst Ulrich Tillmanns, administrerende direktør for arkitektfirmaet 4a Architekten.

Det kan man f.eks. opnå ved at bruge loftsplader af naturlige materialer som træ, der giver en behagelig akustik. Og forskellige områder kan fremhæves ved hjælp af lys og farver.

Et vellykket eksempel på det er bade- og fritidsparken Vitalbad Kusel, hvor Troldtekt akustiklofter i en række specialfarver er med til at sikre en indbydende atmosfære. Projektet er blevet hædret med en ICONIC Award 2021.

>> Læs interviewet her

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i svømmehal

Nye friluftsbade skal kunne modstå vind og vejr

Der er stigende interesse for at bade i det fri, og også i de store byer bliver gamle svømmeanlæg moderniseret eller nye opført. Anlæggene skal opfylde svømmegæsternes ønske om komfort, men også modstå voldsomt vejr.

Se nærmere på den prisvindende fjordpark i Aalborg og det unikke badehus, Isfuglen, til vinterbadere i Brøndby Havn.

>> Mere om de to friluftsbade

Akustiklofter fra Troldtekt i sportsanlæg

Derfor er Troldtekt træbeton et oplagt valg, når du bygger svømmehal

Loft- og vægflader med Troldtekt akustikplader absorberer effektivt lyden af plask, råb og leg. Det bidrager til en behagelig akustik i svømmehaller. Samtidig er træbetonpladerne robuste med en naturlig resistens over for fugt. Og så giver de fleksible designmuligheder stor arkitektonisk frihed.

>> Mere om Troldtekt i svømmehaller

Troldtekt akustikplader i svømmeanlæg

Therme Lindau (Tyskland)

Svømmehaller og friluftsbade

Wellness-oasen ligger med udsigt over Bodensee og tilbyder en vifte af aktiviteter. Troldtekt akustiklofter danner flere steder farverige kontraster i grøn, rød og sort, som spiller godt op til de lyse vægge og gulve.

Se fotos og læs mere

Svømmehal i Oberkassel (Tyskland)

Svømmehaller og friluftsbade

Her kan gæsterne svømme med udsigt til Rhinen gennem de store vinduespartier. Et vigtigt designelement er de trekantede Troldtekt akustikplader i loftet, som nærmest ser ud til at spejle vandoverfladen.

Se fotos og læs mere

Lunnevibadet i Grästorp (Sverige)

Troldtekt akustikplader tåler fugt og er derfor meget velegnet som akustikloft og vægbeklædning i f.eks. svømmehaller

Den nyrenoverede svømmehal har fået et lyst og naturligt design, hvor lyset trækkes ind gennem de store glaspartier. De bølgeformede lofter er beklædt med Troldtekt akustikplader, som sikrer god akustik.

Se fotos og læs mere

Flintholm Svømmehal på Frederiksberg

Troldtekt akustikplader tåler fugt og er derfor meget velegnet som akustikloft og vægbeklædning i f.eks. svømmehaller

Den nye Flintholm Svømmehal åbnede i 2017 og ligger som en lysende terning i det urbane miljø. Troldtekt er valgt som akustikløsning til lofter og supplerende felter på vægge – samt i en sortmalet udgave i foyeren.

Se fotos, og læs mere

Svømmehal i Gensingen (Tyskland)

Troldtekt-akustikplader i varme nuancer giver optimal rumakustik og skaber en atmosfære af velvære i renoveret svømmehal i den tyske by Gensingen

Tekniske installationer, sanitære faciliteter og design er blevet opgraderet. Et nyt farvekoncept strækker sig fra omklædningsrum til selve svømmehallen – blandt andet med Troldtekt akustikplader i varme farver.

Se fotos, og læs mere

Rulantica i Rust (Tyskland)

Akustikplader fra Troldtekt er særdeles velegnede til brug i vådrum og udmærker sig ved sine unikke lydabsorberende egenskaber

Det nye vandland på 40.000 kvadratmeter er en eventyrverden for hele familien. Indenfor er der roligt takket været klipper, dekorative elementer og Troldtekt akustikplader, som også er valgt i foyer og omklædning.

Se fotos, og læs mere

Nye vaner i vandet kræver et anderledes design

Nye svømmehaller og havnebade skyller ind over Danmark, for det er populært at bruge vandet til både sport og leg.

En undersøgelse fra Lokale og Anlægsfonden viser, at det kan være en udfordring at bygge eller modernisere danske svømmehaller, så elitesvømmeren, legebarnet og wellness-gæsten alle bliver tilfredse.

Mere om undersøgelsen >

Troldtekt akustikplader i svømmeanlæg

I svømmehallen er alle sanser i spil

At skabe en god svømmehal kræver en funktionel bevidsthed om bygningens mekanik og kroppens reaktion på overgangen fra tørt til vådt.

Sådan lyder det fra Dan Cornelius, indehaver hos Cornelius + Vöge. Tegnestuen har sammen med japanske Kengo Kuma & Associates tegnet Københavns nye vandkulturhus, der skal opføres på Papirøen.

Læs interview med Dan Cornelius

Troldtekt akustikplader i svømmeanlæg

Fra forældet friluftsbad til prisvindende fjordpark

Friluftsbadet på Limfjordens kant i Aalborg har siden 1947 været et rekreativt åndehul i byen. I 2017 genåbnede det efter en storstilet renovering, som har gjort området attraktivt for nye og langt flere brugere.

For i det moderne friluftsbad skal man have lyst til at komme, selvom man ikke vil bade, siger Martin Nielsen, arkitekt og partner i ADEPT. Vestre Fjordpark er blandt finalisterne ved World Architecture Awards 2018.

Mere om Vestre Fjordpark

Troldtekt Vestre Fjordpark

Ringkøbing Svømmehal

Troldtekt Rinkoebing swimming hall

Efter en omfattende renovering er svømmehallen blevet byens nye trækplaster. Her er en bæredygtig profil med solceller, anlæg til varmegenvinding og Troldtekt akustiklofter.

Se fotos, og læs mere

Bellahøj Svømmestadion

Troldtekt akustikplader har unikke lydabsorberende egenskaber og sikrer god akustik i f.eks. sportsanlæg og svømmehaller

Det nye Bellahøj Svømmestadion har en række nye svømmefaciliteter. I hallen fremstår materialerne i deres naturlige farve for at fremhæve vandets blå spejling i de hvide Troldtekt akustiklofter.

Se fotos, og læs mere

Læsø Kur & Bad

Troldtekt Læsø Health Resort

Friis & Moltke har skabt en attraktion af høj klasse, som henter inspiration i Læsøs barske natur. Lofterne er beklædt med lister, og bag dem anes de sorte Troldtekt plader, som sikrer en god akustik.

Se fotos, og læs mere

Temaoversigt

Troldtekt sætter med temaudgivelser løbende fokus på aktuelle trends og tendenser indenfor akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri.

Troldtekt sætter fokus på trends og tendenser inden for akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri