Derfor er Troldtekt træbeton et oplagt valg, når du bygger svømmehal

Loft- og vægflader med Troldtekt akustikplader absorberer effektivt lyden af plask, råb og leg. Det bidrager til en behagelig akustik i svømmehaller.

Samtidig er træbetonpladerne robuste med en naturlig resistens over for fugt. Og så giver de fleksible designmuligheder stor arkitektonisk frihed.

Valget af byggematerialer giver særlige udfordringer, når arkitekter tegner svømmehaller. Som i andre projekter skal materialerne æstetisk passe ind i det arkitektoniske udtryk. Men derudover er der en række funktionelle krav.

Svømmehaller er typisk store rum med højt til loftet og flader af glas eller beton. Akustisk harmonerer det mindre godt med børnelarm og badeleg. Derfor er det vigtigt, at de store loft- og vægflader er beklædt med materialer, som har en høj absorptionskoefficient – altså effektivt sluger lydene.

Desuden stiller miljøer med konstant høj luftfugtighed ekstra krav til materialernes styrke og fugttolerance. Endelig er der ofte store vægflader, som kræver et gennemtænkt visuelt design.

Akustikplader med naturlige fordele

I en lang række svømmehaller – og i faciliteter ved friluftsbade – er Troldtekt valgt, fordi træbetonpladernes naturlige fordele netop matcher kravene. Her kan du læse om fem styrker, som gør Troldtekt til et oplagt valg.

God akustik

Troldtekt akustikpladernes åbne struktur absorberer lyden effektivt. Det giver en kortere efterklangstid og minimerer dermed støjgenerne – både i selve svømmehallen og i faciliteterne omkring (omklædning, café mv.).

>> Læs mere om god akustik

Naturlig styrke

Træbeton bevarer råvarernes gode egenskaber: styrken fra cement og den naturlige åndbarhed fra træ. Troldtekt akustikplader er fugttolerante og derfor meget velegnede som akustikloft i vådrum. Pladerne kan ikke rådne og giver ikke grobund for svamp eller andre mikroorganismer.

De originale Troldtekt plader er formstabile og bevarer deres planhed – også i fugtige omgivelser – så der ikke sker en nedbøjning over tid. Teknologisk Institut har dokumneteret, at Troldtekt pladernes dimensioner kun ændres med 0,05 promille, hvis luftfugtigheden i et rum ændres med et procentpoint.

I Troldtekts miljøvaredeklaration (EPD) er akustikpladerne deklareret til at have en levetid på mindst 50 år. Med produktion siden 1935 er Troldtekts erfaring dog, at akustikpladernes tekniske egenskaber holder i mindst 75-80 år.

>> Læs mere om naturlig styrke

Sundt indeklima

Troldtekt akustikplader er desuden indeklimamærket i bedste kategorier efter Dansk Indeklima Mærkning, hvad angår både afgasning og partikelafgivelse.

Da Troldtekt akustikplader både kan optage og afgive fugt, bidrager de til at sikre et indeklima med den rette luftfugtighed. Luftfugtigheden har betydning for brugernes oplevede komfort i et rum.

>> Læs mere om sundt indeklima

Effektiv brandsikring

Træ er i sig selv et organisk og brandbart materiale, men hver enkelt træfiber i Troldtekt er omsluttet med og beskyttet af cement. Derfor er Troldtekt brandsikker uden brug af brandhæmmer eller farlig kemi.

Troldtekt akustikpladerne er brandklassificeret efter den europæiske standard EN 13501. Troldtekt akustikplader har klassifikationen B-s1,d0, der betegner materialets reaktion over for brand. I praksis betyder det, at Troldtekt er svagt antændeligt, svagt varmeafgivende og svagt røgudviklende.

>> Læs mere om effektiv brandsikring

Fleksibelt design

Troldtekt fås med en række forskellige designmuligheder, der i kraft af montering, særlige farver eller CNC-bearbejdning kan give store loft- og vægflader helt specielle udtryk og indgå i helheden som lydabsorberende designelementer.

Troldtekt designløsningerne har samme gode tekniske egenskaber som de klassiske Troldtekt akustikplader.

>> Se designmulighederne

Dokumenterede bæredygtighedstiltag

Troldtekt er certificeret på sølvniveau i den internationalt anerkendte Cradle to Cradle-certificering.

Certificeringen er blandt andet opnået, fordi pladerne ikke indeholder stoffer, som er skadelige for mennesker og miljø – og derfor kan vende tilbage til det biologiske kredsløb som næringsstof eller indgå i et teknisk kredsløb som råvare i cementproduktion.

Desuden har Rambøll kortlagt, hvordan Troldtekt konkret bidrager med point til områder som totaløkonomi, indeklima og materialer i de førende bæredygtighedscertificeringer, DGNB, LEED og BREEAM.

>> Læs om dokumenterede bæredygtighedstiltag

Enkel montering

Troldtekt monteres direkte på forskalling på lofter og vægge eller i skinnesystemer som nedhængte lofter – med skjulte eller synlige skinner. Når pladerne monteres, er der kun behov for få skruer per plader. Det er ikke nødvendigt at spartle eller male efter monteringen.

Til Troldtekt serien hører specialdesignede skruer, som er afstemt efter pladernes standardfarver og struktur. Hvis du vælger specialfarvede Troldtekt plader, kan du få leveret ekstra maling, så skruerne kan duppes i samme farve.

Troldtekt skruer er korrosionsbestandige og salttåge-testet i kraftig korrosiv atmosfære. Strukturskruen til montage i stål fås desuden i ekstra korrosionsbeskyttet udførsel, C5, til særligt aggressive miljøer. Det betyder, at det til nedhængte Troldtekt akustiklofter i svømmehaller er muligt at vælge et komplet skinnesystem, hvor både skinner og skuer er C5-klassificerede.

>> Se mere om montering

Få inspiration til farver og funktion

Her på websitet finder du masser af inspirerende cases, som viser, hvordan Troldtekt er anvendt i både svømmehaller og friluftsbade.

Find også inspiration i galleriet nedenfor.

Troldtekt_Stenungsund

Stenungsund Arena

Stenungsund Arena er et dynamisk idrætscenter og mødested i det sydlige Sverige.
Troldtekt, Hallenbad Münster-Kinderhaus

Svømmehal Münster

Den 28. juli 2014 er en dag, beboerne i Münster sent glemmer. For den dag blev de ramt af et af de værste skybrud i Tysklands nyere historie. Medborgerhuset i bydelen Kinderhaus i Münster blev hårdt ramt af de voldsomme oversvømmelser, der fulgte i kølvandet på skybruddet.
Troldtekt Vestre Fjordpark

Vestre Fjordpark

Vestre Fjordpark i Aalborg er blevet et populært sted, hvor alle kan dyrke natur og friluftsliv. Det genopståede friluftsbad har netop fået endnu en pris, Architizer A + Award, for den fine balance mellem natur og arkitektur. I et naturområde ved Limfjorden er der skabt rammer for mange typer aktiviteter udover svømning, udspring og vinterbadning.
Troldtekt, Eura svømmehal, Finland

Eura sportscenter

Euras svømme- og sportscenter åbnede i 2013. Byggeriet er designet af arkitekterne Heino & Niirainen med særlig vægt på et farverigt og indbydende interiør. 
Troldtekt, Gigantium

Gigantium

Gigantium er et Idræts- og Kulturcenter i Aalborg bestående af storhal, idrætshal og to skøjtehaller. Den nybyggede svømmehal bringer det samlede anlæg op på 35.000 m2.
Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i svømmehal

Balneon

Det var ikke uden vemod, at medarbejderne pakkede de sidste ting ned fra den aldrende svømmehal i Neustadt am Rübenberge inden flytningen. Derfor var glæden hos medarbejderne også ekstra stor, da de i maj - efter en byggeperiode på næsten to år - kunne indvie et helt nyt svømme- og naturfriluftsbad med sauna og fantastiske underholdningsmuligheder - en sand perle for områdets vandhunde og sauna-elskere.