Rå naturmaterialer skaber varme og nærvær

Hvilke materialer vinder lige nu frem i den globale arkitektur? Og hvordan kan et specifikt materiale bidrage til, at design og funktion går op i en højere enhed?

David Basulto er arkitekt, chefredaktør og medstifter af verdens mest besøgte arkitekturwebsite, ArchDaily. Få hans syn på de aktuelle strømninger i internationalt bygningsdesign.

Hvilken trend inden for materialevalg i arkitekturen vil du særligt fremhæve?

En interessant trend er brugen af lokale materialer, anvendt i deres rå form. Det er en trend, der endnu ikke er så kendt i de udviklede lande, men i andre sammenhænge har brugen af råmaterialer – træ, håndlavede mursten, sten – som måske kommer fra den nærliggende skov eller et lokalt stenbrud, ført til en interessant æstetik. Og det har inspireret arkitekter rundt om i verden.

Et eksempel er den særlige måde, hvorpå de to arkitekter fra Paraguay, Solano Benítez og Javier Corvalán bruger mursten.

Hvad kan materialevalget betyde for en bygnings udtryk?

Ved at kombinere råmaterialerne med de konventionelle byggematerialer kan man opnå et mere varmt og imødekommende rum, hvor det rå udtryk bevares, men uden at det kommer til at virke nøgent og koldt.

Et eksempel på det er natur- og kulturhuset, som netop har vundet WOOD WOOL AWARD. Her er træbeton med til at gøre et ellers meget råt rum behageligt for brugerne at opholde sig i.

Funktion og æstetik – ligger det arkitekter på sinde at kombinere de to hensyn?

Det er nemt at miste fokus, når man skal bestemme sig for materialer med udgangspunkt i, at de skal overholde specifikke krav – for eksempel tekniske eller energimæssige. For man kan ende med et miks helt uden karakter. Og det er en vigtig udfordring at forholde sig til som arkitekt. Her gælder ”less is more”.

Det handler i bund og grund om at lade materialet være tro mod sin funktion, alt imens det indgår som et element i bygningens samlede æstetik. Tag et loft, for eksempel, hvor der skal tages hensyn til installationer, lydisolering og akustik. Hvordan kan du imødegå alle disse krav på den simplest mulige måde?

Hvordan påvirker tidens fokus på bæredygtighed valget af materialer?

Der er generelt kommet mere bevidsthed omkring det fodaftryk, vi sætter i verden, og den mængde affald, vi   producerer. I den kontekst er vi som arkitekter blevet opmærksomme på vores bygningers produktlivscyklus.

Formår vi at reducere belastningen, vil det have en både målbar og mærkbar betydning for miljøet – set i lyset af omfanget af vores arbejde. Derfor er det helt afgørende i dag at vælge materialer, som har en minimal negativ indvirkning på miljøet, som kan optimere en bygnings ydeevne, og som er genanvendelige.   

David Basulto er arkitekt, chefredaktør og medstifter af ArchDaily, som er verdens mest besøgte arkitektur-website. Besøg www.ArchDaily.com