Træ er trendy og tiltrækker designere

Bæredygtighed, fælles brug af hverdagsting og en fascination af naturlige materialer som træ.

Dette er nogle af de fremtidige trends inden for boligindretning ifølge det tyske designråds administrerende direktør, Andrej Kupetz. I dette interview fortæller han om de nye trends.

FOTO:
Copyright© Lutz Sternstein

Det tyske designråd har siden 2012 uddelt designprisen German Design Award til "projekter, der repræsenterer banebrydende bidrag til det tyske og internationale designlandskab", som rådets mission er formuleret på dets hjemmeside.

Andrej Kupetz er administrerende direktør for det tyske designråd, og her deler han sine synspunkter om fremtidens designtrends:

Hvad bliver de vigtigste trends inden for boligindretning i 2017?

- I år bliver en af de trends, vi kommer til at se inden for boligindretning, ønsket om tydelige statements og holdninger, som også kommer til udtryk i design, nemlig dristige og intense farver samt mønstre, som både er flotte og har geometriske accentfarver, der ikke er til at komme udenom.

- På den anden side kommer vi også til at se enkle løsninger med minimal brug af farver – med inspiration fra skandinavisk boligindretning. Farveovergange i accentfarver og lignende skaber fine overgange mellem materialitet og transparens. Hårde materialer bliver bløde: frostet glas og uglaseret keramik skaber en følelse af lethed og en autentisk sanseoplevelse.

Hvordan kommer brugen af naturlige materialer til udtryk i de enkelte design?

- Naturlige og ubehandlede materialer såsom træ, skind, uld, filt, rattan og natursten er i dag meget populære og opfylder behovet for originalitet, klarhed og ønsket om at nå ind til det essentielle.

- Designerne bruger for tiden i vid udstrækning træ, der har en fascinerende virkning som naturmateriale og som designkomponent. Træets årer og nuancer udgør et alsidigt designelement og inspirerer designere til at vise træets fantastiske skønhed og forskelligartethed uden brug af ekstra farver og mønstre.

Kan du give et konkret eksempel på designernes brug af træ?

MDF-plader er et godt eksempel. Tidligere havde de kun glatte overflader, men i dag er et materiale som "The Collection", som er det schweiziske snedkerfirma Strasser AG Thuns kollektion af unikke overflader i MDF i 3D-mønster, i tråd med den aktuelle trend inden for træ. "The Collection" er designet i samarbejde med seks designere og har fået tildelt en German Design Award for fremragende produktdesign inden for kategorien materialer og overflader.

Hvilken form for innovation ser du i de projekter, som er nomineret til en German Design Award i 2017?

Vi har kunnet se flere forskellige trends, der lige nu påvirker og forandrer vores samfund og vores sociale liv. Bæredygtighed har haft høj prioriteret i årevis, og det kommer til udtryk inden for boligindretning og design i almindelighed.

Mange projekter involverer eksempelvis innovativ brug af hverdagsting, hvor fokus ikke er på at eje tingene, men på at deles om tingene.

Derudover har vi igennem mange år kunnet se, at materialer og produktionsprocesser er blevet grundigt undersøgt og udforsket. Mange designere eksperimenterer med genanvendelige materialer og håndværksmæssige produktionsprocesser, der kræver mindre energi. Og senest har Industry 4.0 muliggjort produktion via digitalisering og nye processer såsom 3D-print og serieproduktion af enkelte produkter.

Læs mere om den prestigefulde German Design Award 

Læs mere: Troldtekt® rhombe vinder German Design Award 2017

Fakta om German Design Award

  • Det tyske designråd, som blev oprettet på initiativ af den tyske forbundsdag i 1953, står bag prisuddelingen.
  • Den første German Design Award blev uddelt i 2012.
  • German Design Award gives til design inden for to områder: Inden for området Excellent Product Design er der 27 kategorier, mens der inden for Excellent Communications Design er 21 kategorier. Derudover blev Universal Design indført som en "cross-over"-kategori i 2017.
  • Over 4.000 projekter fra 50 forskellige lande deltog i konkurrencen.
  • Bidragene blev bedømt af en international jury, som uddelte 45 guldpriser og udnævnte 361 vindere i de 48 forskellige kategorier.