Materialernes rå æstetik skal spille sammen

Træbeton i mørk natur er et godt match til beton og egetræ i rum med meget dagslys, mens sorte lofter kan skabe en mere intim aftenstemning.

Partner Anders Tyrrestrup fra AART architects fortæller, hvorfor valget faldt på Troldtekt akustikplader i grå natur til Pakhusene på Aarhus Ø. 

I den hastigt voksende havnebydel Aarhus Ø har AART architects skabt et moderne kombineret bolig- og erhvervsbyggeri. Første etape stod klar i 2017, mens anden etape forventes klar til indflytning i 2020.

I erhvervsdelen af det i alt 35.000 kvadratmeter store byggeri holder en lang række virksomheder allerede til – inklusiv AART architects selv. Her deles de – med inspiration fra principperne i deleøkonomien – om funktioner som mødelokaler, kantine, havnebad og fitness med sauna.

Ved hjælp af taktile teglfacader, forskallede betonoverflader og synlige installationer har arkitekterne skabt en rå æstetik inspireret af havnens gamle pakhuse, fortæller Anders Tyrrestrup, partner i AART architects. 

– Vi har været meget bevidste om at skabe et grundhus, der afspejler husets identitet som rå industribygning, og hvor lejerne har stor fleksibilitet til at indrette sig som de vil. Det har vi blandt andet gjort ved at bruge robuste materialer som beton og egetræ og ved at lade materialerne fremstå i deres rene udtryk frem for at vælge en masse malede overflader, siger Anders Tyrrestrup.

Godt arbejdsmiljø og indeklima

Da Pakhusene skal fungere som arbejdsplads, har AART architects været meget opmærksomme på, at et godt arbejdsmiljø og akustisk indeklima bliver en del af helheden. Blandt andet har de valgt Troldtekt akustiklofter i grå natur, hvor de mørke farvenuancer udelukkende stammer fra den grå cement, der er træbetonpladernes bindemiddel. Det giver et mere rustikt farvespil end med malede akustikplader, hvor overfladen har et ensartet udtryk

– Loftet er tænkt ind i sammenhængen med apteringen med teglsten og træ. De naturlige mørkegrå nuancer spiller flot sammen med betongulvene og de forskallede betonelementer i væggene. Den ubehandlede træbeton giver varme og rå naturlighed, der passer ind i bygningens naturlige materialitet og skaber en sammenhængende identitet og et rent udtryk. Der er højt til loftet og masser af dagslys, så det gør ikke noget, at den grå ikke reflekterer så meget lys. Det vigtige er, at det fungerer på lige fod med de øvrige materialer, siger Anders Tyrrestrup.

Troldtekt lofterne spiller også en positiv rolle for pointene i den DGNB-guldcertificering, som Pakhusene har opnået.

Sort skaber stemning

I et andet projekt i Filmbyen i Aarhus overvejer Anders Tyrrestrup og hans kolleger at bruge sorte Troldtekt lofter til at skabe en mere intim aftenstemning, som passer til det filmiske univers.

– Et sort loft kan et eller andet i forhold til at iscenesætte lyssætningen i rum, hvor der ikke er krav til dagslys. I de andre kontorer med mere dagslys skal der bruges grå Troldtekt lofter, men her kan den sorte farve være med til at skabe en særlig stemning, siger Anders Tyrrestrup.

Fakta: Pakhusene på Aarhus Ø

Arkitekt: AART architects
Bygherre: Domis (etape 1), Kilden & Hindby (etape 1), PFA Ejendomme (etape 2)

Troldtekt produkter:
Loftsbeklædning: Troldtekt akustik
Farve: Grå natur
Struktur: Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil: 5 mm fas, K5

Læs mere om projektet i Troldtekts referencesektion >

Anders Tyrrestrup, Partner i AART architects.