Akustik er afgørende når arbejde og afslapning smelter sammen

Hvad får man, når man blander en kontorarbejdsplads med en café? Svaret er et ”coffice”.

Sådan et har det unikke kontormiljø Eminent, der ligger i Malmø-bydelen Hyllie. Det kræver omtanke at blande arbejde og afslapning, forklarer en af arkitekterne bag projektet.

Hvis du har forsøgt at få arbejde fra hånden i en café, ved du, at man sjældent føler sig særligt produktiv. Bordene passer ikke til computeren, stolene giver dig ondt i ryggen, og du har svært ved at koncentrere dig på grund bevægelse og støj fra de andre gæster.

Men besøger du caféen i kontorbygningen Eminent i Malmø, er der gode chancer for, at du rent faktisk får sat flueben ved nogle af dine arbejdsopgaver. Caféen er nemlig ikke bare en café, men et ”coffice”, hvor kontor og café er smeltet sammen i både navn og indretning.

– Caféen, der ligger i stueetagen, fungerer både som café og kontor – deraf navnet. Hele stueetagen med store glaspartier åbner sig for omgivelserne og byder forbipasserende, der vil have en friskbrygget kop kaffe, indenfor. Men området er også åbent og indbydende for dem, der arbejder i Eminent, forklarer Åsa Jentsch, arkitekt SAR/MSA fra firmaet Kanozi Arkitekter.

Kanozi Arkitekter står bag kontorbygningen Eminent, der, som du kan læse i artiklen her, er den første svenske kontorbygning, der er certificeret efter bygningsstandarden WELL. En standard, der især har fokus menneskers trivsel.

Synlige installationer på akustikpaneler

Men hvordan skaber man som arkitekt behagelige rammer for arbejde og afslapning i en bygning, der som Eminent er kendetegnet ved et industrielt udseende med blotlagte stålkonstruktioner, ubehandlede betonoverflader og mursten?

– Det er afgørende at skabe et godt akustisk miljø. Ikke mindst fordi stueetagen med ”coffice” er beregnet til både socialisering og arbejde. Derfor valgte vi Troldtekt akustikplader, der er monteret i loftet. Troldtekt er et naturligt materiale med en levende tekstur, der passer fint til bygningens industrielle karakter, forklarer Åsa Jentsch. Hun tilføjer, at pladerne er monteret oven over de tekniske installationer i loftet, så man stadigvæk har bevaret det industrielle udtryk ved bygningen.

Udfordringen med de store åbne rum

Både moderne kontorbyggeri og restauranter kræver omhyggelige overvejelser omkring akustikken, siger Åsa Jentsch.

– Generelt skal man tænke nøje over, hvordan lokalerne planlægges og de forskellige rum og funktioner er i forhold til hinanden. I åbne kontorlandskaber skal der eksempelvis være adgang til stille rum til samtaler og opgaver, der kræver koncentration, siger hun.

– Derudover bør man vælge lydabsorberende materialer for at opnå god akustik. Det gælder indbyggede materialer så som gulvbelægninger og nedhængte lofter, men også valg af møbler, tekstiler og så videre, siger hun og fortsætter.

– I et restaurantmiljø er vi nødt til at arbejde endnu mere med akustikken, da rummene ofte er store og åbne. Lofter og vægge er taknemmelige, da der er store overflader, hvor den rette beklædning kan absorbere lyden. Vi kan også godt tilføje polstrede møbler og andre tekstiler for at absorbere lyd, siger Åsa Jentsch.

Corona ændrer kravene

Sammensmeltningen af arbejde og afslapning, som ”coffice” er udtryk for, er kun blevet mere relevant i lyset af corona-pandemien.

– Vi ser forskellige tendenser som følge af corona. Fjernarbejde er blevet en selvfølge for mange, hvilket kan betyde, at behovet for traditionelle kontorer muligvis vil falde i fremtiden. På den anden side mener vi, at langt de fleste medarbejdere ønsker at være en del af en social kontekst og derfor har et behov for at mødes fysisk. Men det er meget muligt, at møder i fremtiden i højere grad finder sted på eksempelvis caféer og restauranter som et supplement til traditionelle arbejdspladser, siger Åsa Jentsch og tilføjer:

– Vi ser tydeligt, at man i dag forventer at kunne arbejde på caféer og restauranter overalt, og at for eksempel stikkontakter til rådighed for alle gæster er blevet en selvfølge.

FOTO: 
Åsa Jentsch, arkitekt SAR/MSA hos Kanozi Arkitekter.

Fakta: Eminent

Projekt: Kontorbygningen Eminent beliggende ved Malmö, Sverige
Arkitekt: Kanozi Arkitekter

Troldtekt produkter:

Loftbeklædning: Troldtekt akustik
Farve: Grå natur
Struktur: Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil: Ret kant og fals til synlig skinne, K0-FS
Montering: Med T24-skinner

>> Læs mere om Eminent i Troldtekt referencesektionen