Troldtekt TEMA: Sundhed og indeklima i bygninger

Vi tilbringer op til 90 procent af vores liv indenfor. Derfor er det afgørende at have fokus på sundheden i det byggede miljø – og der er plads til forbedring. Mange skadelige stoffer slipper igennem til nye og renoverede bygninger, og det kan gå ud over helbredet. En del af løsningen kan være frivillige materialepas.

De førende certificeringer af bæredygtigt byggeri har indeklimaet med som en del af ligningen, men der er forskel på, hvordan indeklimaet vægter. Snart kan et nyt DGNB Hjerte være med til at fremhæve bygninger med særligt fokus på det sunde indeklima.

Materialesundheden i Troldtekt akustikplader – og pladernes bidrag til et sundt indeklima – er grundigt dokumenteret. Tag med til et nyt testhus i Sønderjylland, sunde kontorbygninger i Tyskland og Sverige samt et laboratorium for bæredygtige byggematerialer i Berlin. Alle fire steder er Troldtekt en del af designet.

Grundige test får flygtige stoffer frem i lyset

Når vi opholder os indendørs, optager kroppen kemi fra luften. Byggematerialer med et anerkendt indeklimamærke giver dog sikkerhed for en lav grad af afgasning med de såkaldt flygtige farlige stoffer.

Forretningsleder Helene Klinke fra Teknologisk Institut fortæller, hvorfor det er vigtigt at teste byggematerialer – også når de går i kredsløb i nye bygninger. 

>> Læs mere om de flygtige stoffer

Troldtekt TEMA: Grundige test får flygtige stoffer frem i lyset

Nye materialepas kan gøre byggeriet sundt og cirkulært

Enorme mængder skadelige stoffer i byggematerialer får lov at slippe igennem til både nye og renoverede bygninger.

Man skal nærmest være kemiker for at gennemskue det enkelte materiale, mener Martha Lewis, arkitekt og Head of Materials hos Henning Larsen Architects. Hun har et bud på løsningen: Frivillige materialepas, som vil øge transparensen markant.

>> Derfor er materialepas vejen frem

Martha Lewis, arkitekt og Head of Materials hos Henning Larsen Architects: Nye pas kan gøre byggeriet sundt og cirkulært

Vælg med omhu, når du certificerer dit byggeri

Alle de førende certificeringsordninger for bæredygtigt byggeri tager indeklimaet i betragtning. Men der er afgørende forskelle på, hvordan ordningerne vægter de forskellige kriterier.

Bygningens størrelse og type har også betydning. Derfor er det vigtigt at overveje, hvilke aspekter af indeklimaet du vil dokumentere, når du vælger ordning.

>> Læs, hvordan du vælger rigtigt

Vælg med omhu, når du certificerer dit byggeri | Troldtekt TEMA

Et DGNB Hjerte er på vej til det fremragende indeklima

Der er stigende efterspørgsel efter bygninger, som gavner brugernes sundhed og velvære. En ny ordning med navnet DGNB Hjerte vil derfor give bedre muligheder for at dokumentere det sunde indeklima.

>> Læs om det nye DGNB Hjerte

Troldtekt TEMA: Et DGNB Hjerte er på vej til det fremragende indeklima

Sådan arbejder Troldtekt for sundhed og trivsel

FN’s verdensmål nummer 3, ’Sundhed og trivsel’, handler blandt andet om at nedbringe dødsfald og sygdom, der skyldes sundhedsskadelige stoffer.  Med grundigt dokumenteret materialesundhed og sporbarhed arbejder Troldtekt i tråd med målet.

 >> Læs, hvordan det sker i praksis

Sådan arbejder Troldtekt A/S for sundhed og trivsel

Grønt testhus har indeklimaet i fokus

Innovative løsninger og bæredygtige valg fra A til Z kendetegner det nye testhus i Egernsund. Efter halvandet års proces kan Gråsten Teglværk A/S nu høste frugten med en DGNB-guldcertificering.

Listeloftet Troldtekt contrast er en af de løsninger, der bidrager til et indeklima, som er sundere end sædvanligt.

>> Læs om erfaringerne fra testhuset

Grønt testhus med ren luft i rummene | Troldtekt TEMA

C2C LAB i Berlin

Sundhed og indeklima i bygninger | Troldtekt TEMA

Et traditionelt betonbyggeri er forvandlet til verdens første videnscenter om Cradle to Cradle. C2C LAB er istandsat med sunde, cirkulære materialer. Iblandt dem er flere varianter af Troldtekt på lofter og vægge.

Se flere fotos, og læs mere

Eminent i Malmø

Sundhed og indeklima i bygninger | Troldtekt TEMA

Mennesker, der har det godt, præsterer bedre. Sådan lyder filosofien bag Eminent, som er den første WELL-certificerede kontorbygning i Norden, og som dermed er skabt til at fremme menneskers trivsel.

Se fotos, og læs mere

Alnatura Arbeitswelt i Darmstadt

Sundhed og indeklima i bygninger | Troldtekt TEMA

Alnatura, som forhandler økologiske fødevarer, har med sit hovedkontor sat nye standarder for bæredygtigt byggeri og brug af naturmaterialer. Bygningen er tildelt en DGNB-certificering på højeste niveau – platin.

Se fotos, og læs mere

Temaoversigt

Troldtekt sætter med temaudgivelser løbende fokus på aktuelle trends og tendenser indenfor akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri.

Troldtekt Newsletter