Building Green: Sådan bygger du med et dokumenteret bæredygtigt indeklima

God akustik, frisk luft – og materialer, der bidrager til et lavere CO2-aftryk. Indeklimaet vægter højt i dokumenteret bæredygtige bygninger. På Building Green er Troldtekt A/S vært for en Specialist Talk om arbejdet med at sikre et sundt indeklima i det nye Vrå Børne- og Kulturhus.

17.10.2022

Vi tilbringer langt det meste af vores tid indenfor – på kontorer, i skoler og derhjemme. Derfor er et sundt indeklima også centralt, når bygherrer og rådgivere vælger at bæredygtighedscertificere deres bygning. I flere af de førende certificeringer indgår indeklimaet på lige fod med for eksempel bygningens klimaaftryk.

På Building Green i København kan du ved en Specialist Talk, faciliteret af Troldtekt, møde Kathrine H. Stærmose fra AART architects og Hanne Tine Ring Hansen fra Søren Jensen Rådgivende ingeniørfirma.

De deler deres viden om at designe bygninger med et sundt indeklima. Det sker med udgangspunkt i det nye Vrå Børne- og Kulturhus, hvor Troldtekt® ventilation er med til at forbedre indeklimaet – uden træk, støj eller synlige installationer.

Specialist Talk foregår på Building Greens første dag, onsdag den 2. november kl. 12.30-13.30.Oplev testplader baseret på geopolymer

På Building Green kan du også opleve en testudgave af Troldtekt akustikplader i lille skala, hvor cementen er udskiftet med geopolymer. Geopolymer er et bindemiddel, som er baseret på silika-/alumina-forbindelser, hvilket gør det muligt at undlade at bruge kridt-klinker. Produktionen af kridt-klinker udleder store mængder CO2 ved produktionen, mens der i geopolymeren kan indgå andre råvarer som f.eks. bioaske og nedknuste teglsten.

Det er Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI), der medbringer testpladen på deres stand (stand 41). DBI og Troldtekt samarbejder aktuelt om flere projekter, der skal undersøge potentialet i geopolymer nærmere. Et af de samarbejder kan du læse om her
 

Cradle to Cradle: Fra sølv til guld

Valget af Troldtekt gør en positiv forskel for indeklimaet i både skoler, kontorer og andre typer byggeri, hvor menneskers trivsel og komfort er i fokus. Blandt andet er det dokumenteret, at Troldtekt akustikplader ikke indeholder stoffer, som er skadelige for mennesker eller miljø. 

Hele serien af Troldtekt træbetonprodukter, både i natur og malet i standardfarver, er i foråret 2022 rykket op fra sølv til guld i det bæredygtige designkoncept Cradle to Cradle. Det nye certifikat er opnået, efter skiftet til nye malingrecepter, hvor der er anvendt en nyere og mere bæredygtig konserveringsteknologi.


EPD’er: Fuld transparens om miljøaftrykket

Vrå Børne- og Kulturhus sigter efter en DGNB-certificering på guldniveau, og her spiller både indeklimaet og bygningens miljøaftryk en vigtig rolle.

Rådgivere og bygherrer kan downloade miljøvaredeklarationer (EPD’er) for 12 forskellige varianter af Troldtekt akustikplader. Det gør det lettere at finde verificeret dokumentation om miljøaftrykket fra netop den Troldtekt løsning, der indgår i en bygning.

EPD’erne er udarbejdet efter EN15804+A1, hvor det kun er obligatorisk at stille data om produktionsfasen A1-A3 til rådighed. Troldtekt har dog data fra flere faser med for at være så transparente som muligt.

EPD’erne dokumenterer blandt andet CO2-aftrykket og tager hver især højde for:

  • akustikpladernes tykkelse (25 eller 35 mm)
  • typen af cement i pladerne (FUTURECEM eller traditionel)
  • cementens farve (grå eller hvid)
  • om pladerne er malede eller umalede.

De nye EPD’er er tilgængelige på Troldtekts hjemmeside.


Fri download: Sådan bidrager Troldtekt til bygningscertificeringer

Troldtekt har desuden gjort opdaterede dokumentationspakker tilgængelige til fri download.

Pakkerne viser Troldtekts bidrag til certificeringer som DGNB, Den frivillige bæredygtighedsklasse, WELL, BREEAM og LEED. Dokumentationspakkerne er udarbejdet sammen med Rambøll.

FUTURECEM™: Akustikplader med reduceret CO2-aftryk

Med de nye Troldtekt akustikplader baseret på cementtypen FUTURECEM  kan rådgivere endda vælge Troldtekt, som har et reduceret CO2-aftryk. De nye plader har et CO2-aftryk, der er henholdsvis 26 og 38 procent lavere end for Troldtekt baseret på grå og hvid cement

Alle Troldtekt træbetonplader, som er baseret på grå cement – både de klassiske plader og serien af Troldtekt designløsninger – fås baseret på FUTURECEM.