Tre skoler med Troldtekt i spil til WAF Awards 2022

Erlev Skole ved Haderslev, TEC Gymnasium H.C. Ørsted i Lyngby og Sundskolen på Falster er alle på den prestigefulde shortlist med finalister ved World Architecture Festival i Lissabon. I de tre skoler er der valgt Troldtekt for at sikre et sundt indeklima med god akustik.

22.09.2022

World Architecture Festival (WAF) er verdens største årlige arkitekturevent, og 2022-udgaven finder sted i Lissabon 30. november til 2. december. Festivalen hylder international arkitektur med seminarer, præsentationer af førende arkitektur – og ikke mindst de prestigefulde WAF Awards.

I år er tre projekter med Troldtekt akustikløsninger på den shortlist af finalister, hvorfra award-vinderne skal findes. Alle tre projekter er danske skoler, hvor Troldtekt er valgt for at sikre elever og lærere et sundt indeklima med god akustik:

  • Erlev Skole i Haderslev er finalist i kategorien Completed Buildings – School. Skolen er tegnet af Arkitema Architects.
  • TEC Gymnasium H.C. Ørsted i Lyngby er i spil i samme kategori. Skolen er tegnet af SWECO Architects.
  • Den kommende SUNDskolen i Sundby på Falster er med i opløbet om en pris i kategorien Future Project – Education. Skolen er tegnet af SKALA Arkitekter og Henning Larsen.
Akustiklofter fra Troldtekt i skolebyggeri
Foto: Thomas Mølvig, arkitekt. Niels Nygaard, fotograf.

Et indeklima i topklasse

Den nybyggede Erlev Skole i Haderslev er primært opført i træ og dermed en af Danmarks største trækonstruktioner. Skolen vandt prisen som ’Årets skolebyggeri 2021’.

Indeklimaet og det akustiske miljø på skolen er i topklasse med udstrakt brug af hvidmalede Troldtekt akustikplader i fin struktur. Træ er en primær råvare i Troldtekt pladerne, som dermed matcher den øvrige brug af træ ude og inde på skolen.

Til skolen er der desuden valgt skjult Troldtekt ventilation, som sørger for frisk luft uden træk, støj eller synlige installationer. Det kan du læse mere om i denne interviewartikel med SlothMøller, som har ageret rådgivende ingeniører i hele processen.

En hyldest til videnskaben

Det nybyggede tekniske gymnasium H.C. Ørsted Gymnasium i Lyngby har fokus på teknologi, naturvidenskab og kreativ læring. Arkitekturen er en hyldest til H.C. Ørsted, som blandt andet opfandt aluminium, og af samme grund er upcyclede aluminiumslameller anvendt i designet.

Gymnasiet er præget af få materialer, der giver sammenhæng og er robuste. Til alle lofter er der valgt grå Troldtekt, som sikrer en behagelig akustik i både undervisningsrum, værksteder og fællesarealer.

Også her er skjult Troldtekt ventilation integreret i loftet.

Læring og landskab i samspil

I Sundby på Falster tager Danmarks første permanente, svanemærkede skole form. SUNDskolen, som forventes klar i foråret 2023, vil integrere læring og landskab – og spille en central rolle i byens lokalsamfund.

Både ude og inde vil der være en bred vifte af rum til at understøtte nye læringsmetoder. Allerede nu er det besluttet, at skolen skal udvides yderligere frem mod 2024.

Den nye skole får Troldtekt akustiklofter som en del af arkitekturen.

FAKTA: Om WAF Awards

  • WAF Awards uddeles som en del af World Architecture Festival i Lissabon 30. november-2. december 2022. Det er 15. år, at priserne uddeles.
  • De fire overordnede priskategorier er Completed BuildingsFuture Buildings, Inside og Landscape. Under hver kategori er en række underkategorier.
  • I 2022 er i alt 480 projekter fra hele verden shortlisted som finalister.

Læs mere om WAF Awards, og se alle finalisterne