Tema: Arkitektur i de store byer

De største danske byer bliver ofte fremhævet internationalt som nogle af verdens mest seværdige. I 2023 er København udnævnt af UNESCO som World Capital of Architecture – og dermed får den danske hovedstad ekstra stor bevågenhed fra arkitekter verden over.

Her på temasiden kan du komme med på en online arkitekturrejse til både København og Aarhus.

Læs om markant arkitektur i de to byers nye bydele, og få arkitekters syn på udviklingen. Find også en guide til lækre og charmerende spisesteder med god akustik. Og oplev et udvalg af metropolernes restauranter, boliger, kultursteder og kontordomiciler, hvor Troldtekt akustikløsninger er en del af designet.

Transformation af KB32: Fra byens grimmeste bygning til prisbelønnet arkitektur

Frem for at rive ned og bygge nyt bliver københavnske bygninger i højere grad ombygget, så de fungerer i nutiden og mange år frem. Et eksempel er KB32 på Kalvebod Brygge, som Vilhelm Lauritzen Arkitekter står bag. Læs interviewet med arkitekten bag om deres tilgang til transformationer af bygninger.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect MAA

Guide til Københavns bydele:

Her finder du gastronomi med god akustik

Restauranterne i den danske hovedstad har efterhånden mere end god mad på menukortet. Flere vælger at løfte designet for at give gæsterne en særlig oplevelse – og sikre et behageligt lydmiljø. Tag med på en kombineret gastronomi- og designtur rundt i de københavnske bydele.

Stadsarkitekten: København sætter kursen mod cirkulær kvalitet

København er i 2023 udnævnt som den kun anden UNESCO-arkitekturhovedstad. Men hvordan ser den danske hovedstad egentlig ud nu og i fremtiden? Læs interviewet med Camilla van Deurs, Københavns stadsarkitekt. Hun peger blandt andet på langtidsholdbar kvalitet som centralt i byens arkitektoniske udvikling

Flere artikler i temaet om arkitektur i de store byer

København skal være udstillingsvindue for bæredygtighed i byggeriet

Den globale arkitektbranches øjne hviler på København under året som Arkitekturhovedstad, og det giver anledning til at tage temperaturen på bæredygtighed i byens byggerier. Direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri gør status.

Troldtekt - Vilhelm Lauritzen

Hvor fortid og fremtid mødes: Nye kvarterer skyder op i København

København er i evig udvikling, og mange særegne bydele sætter deres unikke præg på hovedstaden. Vi dykker ned i to af de nye, som begge udspringer af industritiden, og som nu føres ind i fremtiden. Tag med til Carlsberg Byen og Nordhavn.

Oplev København - nummer et blandt verdens storbyer

Et tårnhøjt gastronomisk niveau og en særlig evne til at udnytte byens arkitektoniske kontraster mellem gammelt og nyt har sendt København til tops på Lonely Planets liste over byer at besøge i 2019.

Den klassiske arkitektur er vendt tilbage til København

Særegne bygninger i bybilledet hører fortiden til. Når en bygning rejser sig i et af Københavns nye byområder langs havnefronten, skal arkitekturen matche omgivelserne. Og så har Københavns mål om at være CO2-neutral i 2025 bidraget til at gøre bæredygtige certificeringer til standard i byggeriet. Læs interviews med chefarkitekt Rita Justesen fra By & Havn og Henrik Stener Pedersen fra Rambøll.

Mågerne er fløjet, og arkitekturen folder sig ud

De nordlige havnearealer i Aarhus er over de seneste syv år blevet forvandlet fra containerterminal til en attraktiv bydel, hvor kendte tegnestuer skaber spændende arkitektur. Det kan være en udfordring at få byliv med ind i nye bydele, men havnebade, ø-haver, restauranter og en udsigtspost i 128 meters højde skal gøre Aarhus Ø til et samlingspunkt i byen.

Aarhusiansk arkitektbiennale har vækstambitioner

Det aarhusianske arkitektmiljø er som en stor familie, der i 2014 blev officielt samlet i The Architecture Project. Erhvervsklyngen synliggør arkitekterne i Aarhus og skaber arbejdspladser i de kreative erhverv.

Troldtekt korthus rammer biennalen ind

Rising Architecture Week byder på arkitekturarrangementer i den europæiske kulturhovedstad Aarhus. I det kreative miljø på ’Godsbanen’ sætter det tyske arkitektkollektiv Raumlabor scenen med en imponerende Troldtekt installation. Installationen er skabt af Troldtekt akustikplader, der er samlet som ”korthuse” i op til fem meters højde. Når biennalen er afviklet, kan pladerne genbruges i byggeriet, fremhæver arkitekterne.

Referencer fra de store byer

Se flere aktuelle temaer

Se også vores andre aktuelle temaer, hvor vi sætter fokus på trends og tendenser inden for akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri.