EDGE Grand Central hæver barren for både miljø og arbejdsmiljø

EDGE Grand Central Berlin er det første tyske kontorbyggeri, der er certificeret Guld af WELL Building Standard og Platin af DGNB. Her fortæller arkitekterne fra Bolwin Wulf om tankerne bag byggeriet. Troldtekt tilbyder dokumentationspakker, som konkret dokumenterer Troldtekts indvirkning på kriterier og point i både WELL og DGNB.

Foto: Olaf Wiechers

Har man en kontorplads i EDGE Grand Central i Berlin, arbejder man midt i hovedstadens pulserende hjerte. Som navnet på kontorbygningen antyder, ligger bygningen lige ved siden af Berlin Hauptbahnhof og henvender sig til selvstændige og mindre virksomheder med behov for lokaler midt i Berlin.

Bag byggeriet står firmaet EDGE, der ud over Berlin har kontorbygninger i Hamburg, London, Luxembourg og Rotterdam. Og for EDGE handler det ikke om ”bare” at bygge attraktive kontorbygninger til storbyens mange virksomheder og selvstændige. Firmaets vision hedder ”Building a zero carbon world”, og EDGE vil være CO2-neutrale i 2050.

Med byggeriet af Grand Central Berlin har EDGE taget et solidt skridt i retning af at indfri visionen. Kontorbyggeriet er som det første i Tyskland både certificeret på guldniveau i WELL samt til DGNB-certificeringens ypperste niveau, platin.

Byggeri på ”den vilde side”

At opføre et moderne kontorbyggeri midt i et af Tysklands store infrastruktur-knudepunkter er dog ikke uden udfordringer.

Den nordvestlige side af Berlin Hauptbahnhof har fået tilnavnet ”den vilde side”, fordi området i årevis har ligget uudviklet hen. Det skyldtes ikke mindst de betydelige tekniske udfordringer, fordi området ligger som ø klemt inde mellem jernbanelinjer og Berlins største trafikårer. Konkret ligger grunden lige oven på en af viadukterne til banegården og delvist ovenpå tunnelen til den trafikerede vej B96.

Det blev arkitektfirmaet Bolwin Wulf, der udtænkte løsningen, som overbeviste juryen. I oplægget ligger Grand Central-bygningen som en kompasrose, hvor nålens spidser peger i henholdsvis nordøstlig og sydvestlig retning.

– Grundens ø-lignende placering kræver en karakteristisk, kvarterskabende typologi. Karréens lige kant fortolkes derfor til en rytmisk bygningskontur, fortæller arkitekt og medstifter, Hanns-Peter Wulf fra Bolwin Wulf Arkitekter.

Det udtryk vil blive yderligere understreget, når Grand Central-bygningen får en nabobygning på den endnu ubebyggede del af grunden.

Byggeri med fokus på teknologi

Brugen af teknologi spiller også en stor rolle i kontorbygningen Grand Central. Alt og alle i bygningen er forbundet via den digitale infrastruktur, der gør den moderne kontorarbejders liv enkelt. Den digitale infrastruktur gør det også muligt at styre indeklimaet i bygningen – via en app kan bygningens brugere justere både temperatur, ventilation og lys via solafskærmning. Teknologien gør det også enkelt at booke mødelokaler og lokalisere kolleger.

Men det er også smarte teknologiske løsninger, der holder bygningens energiforbrug i tøjlerne. Systemet overvåger antallet af brugere i bygningen og tilpasser opvarmningen til forudsigelserne.

Farvespil med akustiske bagtanker

Kontorbygningen er også indrettet, så kontorpladserne i alle etager vender ud mod storbyen – og samtidig kan indrettes i størrelse efter behov:

– Bygningen har en typologi som et højhus. Den består af en central kerne med flere fleksibelt indrettede enheder og arbejdsrum, der alle orienterer sig mod uderummet, og som takket være det dynamiske grundrids samles i overskuelige arbejdsgrupper, fortæller Hanns-Peter Wulf fra Bolwin Wulf.

EDGE Grand Central har ikke mindre end 113 veludstyrede mødelokaler i forskellige størrelser. Her giver levende farver rummene en hyggelig og indbydende atmosfære. Og der er tænkt over farvespillene i kontorbygningen. Til at sikre god akustik har Bolwin Wulf valgt akustikplader af designtypen Troldtekt line på væggene, og pladerne i specialfarver passer til farven på tæpperne. På den måde spiller væg- og gulvbeklædningen sammen og bidrager til både akustik og en afslappet atmosfære.

Ud over mødelokaler og kontorpladser har EDGE Grand Central masser af faciliteter, der kan øge arbejdsglæden. Eksempelvis fire tagterrasser, fitness-, afslapning- og massagelokaler. Der er også noget så sjældent som et lokale med et ildsted samt mulighed for at tage en pause med bordfodbold, bordtennis eller billard. I det 400 kvadratmeter store fællesområde kan brugerne frit forsyne sig med gratis frugt og morgenmadsprodukter.   

Dokumentationspakker tilgængelige online

Troldtekt tilbyder dokumentationspakker, som konkret dokumenterer Troldtekts indvirkning på kriterier og point i både WELL og DGNB. Dokumentationspakkerne er udarbejdet af Rambøll.

Download dokumentationspakke for WELL

Download dokumentationspakke for DGNB

FAKTA: EDGE Grand Central

Hvor? Invalidenstraße/Clara-Jaschke-Str./Emma-Herwegh-Str. 10557 Berlin

Størrelse: 22.800 m2

Færdiggjort: 2. kvartal 2020

Antal parkeringspladser: 80

Arkitekt: Bolwin Wulf Architekten

Certificeringer:

  • WELL Core & Shell Gold (indeklima og arbejdsmiljø)

  • DGNB Platinum (miljø og bæredygtighed)

 

Lejere (virksomheder): Scout24, Oracle, EDGE Workspaces Systeming, Sos Stalking, MoreApp, NORNORM, Rsystems, The Advisory House, Optimo, e-Clients Consulting LP, Infinit Biosystems, Chronomics

 

Se yderligere billeder her