MIPIM Awards: Sundhedsdesign udfordres

De internationalt anerkendte MIPIM Awards er i de senere år blevet uddelt for at hædre fremragende sundhedsdesign.

Prisen er en anerkendelse af den rolle, som arkitektur spiller i helbredelsen og behandlingen af sygdomme.

Læs mere i dette interview med MIPIM-jurymedlem Sergey Kuznetsov, chefarkitekt i Moskva.

Selvom det er et par år siden det danske psykiatrisygehus GAPS vandt MIPIM-prisen i 2017 i kategorien "Best Healthcare Development", husker jurymedlemmet Sergey Kuznetsov det tydeligt.

– Det er kendetegnet ved et smukt design og miljøvenlige materialer. Træ er generelt et vidunderligt materiale. Og projektet udnytter det tilstødende område for at give patienterne mulighed for at få det bedre både i klinikken og ved at udnytte de omgivende arealer. Der er mange gårdrum og sportspladser – jeg tror, at det er fremtidens medicin, der i højere grad sætter en person i positivt humør end indendørs behandling, siger Sergey Kuznetsov.

Siden 2012 har han været ansvarlig for Moskvas byplanlægning som byens chefarkitekt.

Arkitektur som bidragyder i helingsprocessen

I 2020 vandt det svenske Biomedicum-projekt i Stockholm MIPIM-prisen i kategorien "Best Healthcare Development", og generelt er Sergey Kuznetsov og de øvrige MIPIM-jurymedlemmer på udkig efter arkitekturens "helende potentiale", når de evaluerer de indsendte bidrag til Best Healthcare Development:

- Jeg er helt overbevist om, at muligheden for en persons helbredelse tager udgangspunkt i den menneskelige krop. Derfor støtter jeg den måde, hvorpå moderne hospitaler tilskynder en person til at komme sig på egen hånd – gennem deres design, indretning, integration i miljøet og muligheder for maksimal psykologisk komfort. Patienter i sådanne veldesignede institutioner glemmer, at de er syge og i behandling. I stedet giver designet dem en følelse af, at de tilbringer en del af deres liv på et sted, der motiverer dem til at komme sig. Det er de funktioner og den tilgang, vi leder efter i forhold til prisuddelingen, siger Sergey Kuznetsov.

Væk fra overdreven medicinsk tilgang

Og der er flere og flere projekter at vælge imellem i sundhedssektoren i forhold til "helende arkitektur".

– I den moderne arkitektur ser vi oftere og oftere, at den måde, som hospitaler ser ud og er designet på, bliver udfordret. Arkitekterne forsøger at gøre op med forventningen om, at et hospital skal se ud på en bestemt måde, fordi det tidligere har været tilfældet, at bare synet af et hospital kunne få folk til at føle sig syge og dårlige. Det er helt klart et problem for institutioner, som er sat i verden for at kurere folks sygdomme, og derfor hilser jeg tendensen til at bevæge sig væk fra dette faste koncept velkommen. At imponere patienter, besøgende og medicinske fagfolk med et nyt design og komme væk fra følelsen af en overdreven medicinsk tilgang, siger Sergey Kuznetsov.

Under pandemien i 2020 har hospitalers rolle været i offentlighedens søgelys, men Sergey Kuznetsov forventer ikke større permanente designændringer på hospitaler som følge af Covid-19.

- Vi har set et rekordstort antal midlertidige løsninger. Hvis vi eksempelvis kigger på Moskva, kan vi konstatere, at i sådanne situationer kan der hurtigt mobiliseres en masse lokaler. Dette omfatter både opførelsen af nye sundhedsinstitutioner og omdannelsen af handels-, sports- og udstillingscentre til lokaler til medicinske behov. Men disse tilpasninger er af midlertidig karakter og vil ikke ændre de overordnede tendenser inden for sundhedsdesign, siger Sergey Kuznetsov.

FAKTA: Om Sergey Kuznetsov

  • En af de yngste ledere i Moskvas bystyre.
  • I en alder af 35 år tiltrådte han posten som chefarkitekt i hovedstaden Moskva.
  • Han er formand for byplanlægningsudvalget i Skolkovo og Moskvas arkitekturråd.
  • Desuden er han kurator for afdelingen for kreative miljø- og bystudier ved det internationale kulturforum i St. Petersborg.
  • Han har repræsenteret Rusland fire gange ved Arkitekturbiennalen i Venedig.
  • Fra 2006 til 2012 var han Managing Partner i SPEECH Tchoban & Kuznetsov Architectural Association i Moskva.
  • Som hovedstadens chefarkitekt ledede han et team af arkitekter, der arbejdede på opførelsen af Zaryadye-park og -koncertsal; ombygning af Luzhniki-stadionnet til fodbold-VM i 2018 og ombygningen af Irina Viner-Usmanova-centret for rytmisk gymnastik.
  • Læs mere på https://skuznetsov.art/eng