Hjemmet bliver mere personligt og farverigt

Den stilrene nordiske indretning bliver stadig oftere krydret med varmere elementer udefra, siger design- og livsstilsekspert Mads Arlien-Søborg.

Målet er at skabe mere personlige hjem, der kan stimulere nærvær og afspejle de mennesker, der bor der.

Temperamentsfulde, sydlandske materialer og varme, stemningsskabende farver supplerer i stigende grad vores puritanske nordiske stil. Det vurderer Mads Arlien-Søborg, som er design- og livsstilsekspert – og løbende fortolker trends inden for boligindretning.   

– Tiden er ved at løbe fra den helt stilrene bolig. I dag er der mere fokus på at skabe et indbydende hjem, der er meget personligt og giver historie og mening til de mennesker, der bor der. Indretningen skal stimulere lysten til at være sammen. Det kan være svært med en helt minimalistisk indretning, siger Mads Arlien-Søborg.

Tekstur og stoflighed vinder frem

Det er især mørke farver og materialer som marmor, messing og velour, der kommer mere på banen. Ikke i store mængder, men som stilmæssigt krydderi, der kan bryde den ensartede enkelhed op med mere tekstur, mønstre og optiske 3D-effekter.  

– For tiden er der mange strømninger udefra i spil, hvor de enkelte elementer kan plukkes ud og understøtte den personlige smag. Vi ser det samme som i modeverdenen. Det må godt være et mix af dyrt og billigt, genbrug og nyt – bare det giver personlig mening. Jeg ser også virkeligt mange hjem, hvor de eksperimenterer med at tone farverne mørke, for eksempel i loftet. Det er med til at skabe et mere intimt rum, siger Mads Arlien-Søborg.

Se eksempel på en bolig med mørke Troldtekt lofter 

Hyggen drukner i støj

Et af de rum, der er i særligt fokus er ikke overraskende køkken-alrummet. Det oplevede Mads Arlien-Søborg blandt andet i forbindelse med Troldtekts ”Vind et loft” konkurrence, hvor han var en del af dommerpanelet. Her så han også eksempler, hvor indretningen i en vis forstand modarbejdede intentionen om at skabe en optimal ramme for samværet.  

– Det er stadig det vigtigste rum i hjemmet, fordi det er vores fælles fysiske samlingssted i en tid, hvor vi ofte opholder os i vores egen lille digitale verden. I Troldtekts konkurrence var det i ni ud af ti tilfælde i alrummet, der var problemer med akustikken. Du har simpelthen samtalerum efter samtalerum, hvor du ikke kan føre en ordentlig samtale, siger Mads Arlien-Søborg.     

Ud over alrummet er badeværelset blandt de rum, der oftest får sig en opgradering. Også her handler det om at skabe nogle hyggelige rammer. For eksempel med inspiration fra hotelindretning med eksklusive armaturer i messing og italienske fliser, så det bliver virkeligt lækkert at opholde sig der.

Fakta: Mads Arlien-Søborg

  • Design- og livsstilsekspert samt partner i ­designbureauet We Made It.
  • Rådgiver virksomheder i design- og livsstilsbranchen om fremtidens trends.
  • Vært på DR-programmerne Nordiske Rum, De Vilde Huse og Vilde Hoteller.
  • Medlem af dommerpanelet i Troldtekts "Vind et loft" konkurrence.