TEMA: Transformation

Troldtekt, Innovation Factory

I Europa står byggeriet for cirka 40 procent af ressource- og energiforbruget. Der er potentiale for at udnytte ressourcerne bedre ved at vælge sunde materialer med lang levetid og transformere bygninger til nye formål.

Netop transformation er temaet på denne side, hvor du også kan læse om begreber som totaløkonomi (LCC) og livscyklusanalyse (LCA).

Troldtekt træbeton er et robust materiale med en lang levetid på mindst 50 år – og erfaringsmæssigt mere end 75 år. Derfor kan akustikpladerne ofte bevares under transformationen af en bygning. Det kan du se en række vellykkede eksempler på her på siden.

Fremtidens bygninger skal kunne skilles ad

Byggeriet skal skifte fra en lineær til en cirkulær tankegang, hvor flere materialer genbruges på højest mulige værdiniveau.

Sådan lyder det fra Kasper Guldager Jensen, stifter af GXN og medlem af regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi.

Hvis missionen skal lykkes, kræver det blandt andet en ny æstetisk tilgang og et cirkulært bygningsreglement, der kan gøre det muligt at høste og genanvende byggematerialer fra eksisterende bygninger.    

Troldtekt, Kasper Guldager

Transformation: Bevar de finurlige kvaliteter

Glem alt om tabula rasa. Alle steder har iboende kvaliteter, som arkitekter bør stræbe efter at bevare, når bygninger og områder skal omdannes til noget nyt.

Det siger arkitekt og byggeøkonom Suna Cenholt, partner i Pluskontoret Arkitekter, om sine erfaringer med transformation af blandt andet Gellerupplanen og det moderne bevægelseshus Barrit Univers.  

Troldtekt, Suna Cenholt

Levetiden vejer tungt i det bæredygtige byggeri

Holder et byggemateriale i 50 år, eller skal det udskiftes efter 15? Svaret har stor betydning for både økonomi og miljøpåvirkning i dit byggeri.

Derfor er det vigtigt at have godt styr på begreberne totaløkonomi (LCC) og livscyklusvurdering (LCA), når du bygger bæredygtigt. Særligt hvis du vil have dit byggeri certificeret.

Få seniorforsker Harpa Birgisdottirs pointer om byggematerialers levetid.    

Troldtekt Harpa Birgisdottir

Innovationsfabrikken

Troldtekt, Innovation Factory

Kærligheden til træ var tydelig, da GORI i 1970’erne opførte fabrik i Kolding. I dag er de store bygninger overtaget af International Business College, som har ladt atmosfæren og brugen af træ følge med i det nye design. De gamle Troldtekt lofter er bevaret og suppleret af ny, sort Troldtekt vægbeklædning med trælister.

Se fotos og læs mere

Ristorante DaVinci

Troldtekt Ristorante DaVinci

Det tidligere bibliotek ved kanten af Mariager Fjord er nu forvandlet til en populær italiensk restaurant. Transformationen krævede en gennemgående renovering, hvor kun de oprindelige Troldtekt lofter fik lov at leve videre. Farven matsort går som en ’sort tråd’ gennem restauranten og videre ud på bygningens yderside.

Se fotos og læs mere

Livsstilshuset X-Akt

Troldtekt, X-Akt

Den gamle industrihal er blevet renoveret, og det imponerende showroom står næsten, som da det blev brugt i Hernings tekstilindustri omkring midten af sidste århundrede. Et grønt betongulv, rå vægge og de oprindelige Troldtekt lofter giver et flot modspil til de kendte designerperler, som X-Akt forhandler.

Se fotos og læs mere

Ringkøbing Svømmehal

Troldtekt Rinkoebing swimming hall

Svømmehallen er Ringkøbings nye trækplaster. Facaden er åbnet, så gæster har smuk udsigt over fjorden, mens de muntrer sig med bassiner, klatrevæg, spring og vandparkour. I hal, omklædning og fitnessområde sikrer Troldtekt lofterne en god akustik. Projektet var nomineret til Renoverprisen 2016.

Se fotos og læs mere

Vigerslev Allés Skole

Trodtekt Vigerslev Skole

Skolen, der åbnede for over 100 år siden, er efter en stor renovering klar til fremtiden. Skolen tilgodeser nu de nye læringsformer og har fået et markant bedre indeklima. Desuden har eleverne fået helt nye muligheder for kreativ bevægelse inde og ude. Projektet var nomineret til Renoverprisen 2016.

Se fotos og læs mere

Herning Bibliotek

Troldtekt Herning Bibliotek

Transformationen fra slidt erhvervsbygning til levende kulturhus blev kåret som vinder af Renoverprisen 2015. Facaderne er åbnet med glas, og bygningens gadeplan udgør sit eget offentlige rum midt i Hernings gågade. Grå Troldtekt lofter regulerer akustikken og harmonerer flot med de øvrige materialer i biblioteket.

Se fotos og læs mere

Temaoversigt

Troldtekt sætter med temaudgivelser løbende fokus på aktuelle trends og tendenser indenfor akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri.

Troldtekt Newsletter