Tema: Transformation

troldtekt, Innovation Factory

I Europa står byggeriet for cirka 40 procent af materiale- og energiforbruget. Der er potentiale for at udnytte ressourcerne bedre ved at vælge sunde materialer med lang levetid og omdanne bygninger til nye formål.

Læs interviewet med Kasper Guldager Jensen. Han er direktør i GxN og medlem af regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi, som netop har afleveret sine 27 anbefalinger.

Få også arkitekt og byggeøkonom Suna Cenholts eksempler på, hvordan bygninger kan transformeres med respekt for de oprindelige materialer. Og dyk ned i to vigtige begreber: totaløkonomi og livscyklusvurdering.

Desuden kan du tage med til et uddannelsesbyggeri, en restaurant og et bolighus. Alle tre byggerier har været igennem en vellykket transformation, hvor de oprindelige Troldtekt lofter er bevaret og har fået nyt liv. 

Fremtidens bygninger skal kunne skilles ad

Byggeriet skal skifte fra en lineær til en cirkulær tankegang, hvor flere materialer genbruges på højest mulige værdiniveau. Sådan lyder det fra Kasper Guldager Jensen, stifter af GXN og medlem af regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi. Hvis missionen skal lykkes, kræver det blandt andet en ny æstetisk tilgang og et cirkulært bygningsreglement, der kan gøre det muligt at høste og genanvende byggematerialer fra eksisterende bygninger.    

Troldtekt, Kasper Guldager

Transformation: Bevar de finurlige kvaliteter

Glem alt om tabula rasa. Alle steder har iboende kvaliteter, som arkitekter bør stræbe efter at bevare, når bygninger og områder skal omdannes til noget nyt. Det siger arkitekt og byggeøkonom Suna Cenholt, partner i Pluskontoret Arkitekter, om sine erfaringer med transformation af blandt andet Gellerupplanen og det moderne bevægelseshus Barrit Univers.  

Troldtekt, Suna Cenholt

Levetiden vejer tungt i det bære-
dygtige byggeri

Holder et byggemateriale i 50 år, eller skal det udskiftes efter 15? Svaret har stor betydning for både økonomi og miljøpåvirkning i dit byggeri. Derfor er det vigtigt at have godt styr på begreberne totaløkonomi (LCC) og livscyklusvurdering (LCA), når du bygger bæredygtigt. Særligt hvis du vil have dit byggeri certificeret. Få seniorforsker Harpa Birgisdottirs pointer om byggematerialers levetid.    

Troldtekt Harpa Birgisdottir

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få aktuel inspiration inden for akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri leveret direkte til din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer cirka otte gange om året, og hver udgave byder på et relevant tema, som foldes ud i artikler, fotos og video.

Troldtekt newsletter

Temaoversigt

Troldtekt sætter med temaudgivelser løbende fokus på aktuelle trends og tendenser indenfor akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri.

Troldtekt Newsletter