TEMA: Alment boligbyggeri

Akustikplader fra Troldtekt som loftsbeklædning i boligbyggeri

Den almene boligsektor spiller en central rolle i dansk arkitektur og står for byggeløsninger, der er innovative og bæredygtige. Det gælder, når boligselskaberne bygger nyt – men også i forbindelse med renoveringer, som fylder godt i ordrebøgerne hos arkitekter og entreprenører.

Byggeskadefonden har udgivet erfaringsbaserede guides, der præsenterer gode råd (og typiske faldgruber) i forbindelse med både nybyggeri og renovering. Og med bygningscertificeringen DGNB samt den frivillige bæredygtighedsklasse er det muligt at bygge boliger, der er dokumenteret sunde for beboerne, miljøet og driftsøkonomien.

På temasiden her kan du læse ekspertinterviews og se inspirerende eksempler på alment boligbyggeri. Fra vellykkede transformationer af udsatte bydele til nye boligafdelinger, der sætter en høj standard inden for bæredygtighed.

Bæredygtighed handler i høj grad om holdbarhed

I en tid, hvor bæredygtige materialer og byggeprincipper for alvor vinder indpas i det almene boligbyggeri, er der brug for vejledning til at træffe de rette valg.

Byggeskadefonden har udgivet en guide til nybyggeri, som også forholder sig til bæredygtighed og kommer med eksempler fra almene nybyggerier.

>> Få indblik i den nye guide

Akustikplader fra Troldtekt som loftsbeklædning i boligbyggeri

Ny bæredygtighedsklasse skubber byggebranchen fremad

Først er den frivillig, men om få år bliver den nye bæredygtighedsklasse efter planen obligatorisk i Bygningsreglementet.

Det er positivt, at præcise krav om livscyklusvurderinger og totaløkonomi vil indgå i alle projekter, lyder det fra Aalborg Kommunes bygningschef, Peter Munk. Han efterlyser bedre økonomisk mulighed for at få bæredygtighed ind i det almene byggeri.

>> Læs interviewet med Peter Munk

Lydabsorberende træbetonplader fra Troldtekt anvendes ofte som akustikloft i boligbyggeri

Derfor er DGNB oplagt til almene boliger

Cirka hver femte danske bolig er almen, og de almene boligorganisationer spiller derfor en stor rolle i den grønne omstilling.

En DGNB-certificering bidrager til at træffe de totaløkonomisk bedste valg i både nybyggeri og renoveringer – og sætte barren for bæredygtighed højt. Med en ny DGNB-manual er der bonuspoint for at tænke ud af boksen.

>> Mere om mulighederne med DGNB

Akustiklofter fra Troldtekt i boligbyggeri

Bæredygtigheden flytter ind i Ringkøbing K

I det nyetablerede boligområde Naturbydelen Ringkøbing K er der 83 nye almene boliger på vej. De bygges som certificerede passivhuse og i et gennemført bæredygtigt design.

Læs interviewet med Søren Riis Dietz fra Bjerg Arkitektur, som står bag projektet.

>> Mere om boligerne i Ringkøbing K

Bæredygtigheden flytter ind i Ringkøbing K | Troldtekt

Sunde rammer i den grønne landsby

Syd for Odense ligger boligbyggeriet Lensmarken, som er de første almene boliger på Fyn med en DGNB-certificering.

De i alt 40 huse har alle akustiklofter fra Troldtekt, som bidrager positivt til certificeringen.

>> Læs mere om Lensmarken

Akustiklofter fra Troldtekt i boligbyggeri

Sådan bidrager Troldtekt træbeton til bæredygtigt boligbyggeri

Boligselskaberne kan være med til at rykke på den bæredygtige dagsorden ved at vælge materialer, som er sunde for både mennesker og miljø, og som kan indgå i cirkulære kredsløb.

Se, hvordan Troldtekt bidrager positivt – også når boligerne skal have en bæredygtig bygningscertificering.

>> Mere om Troldtekts bidrag

Alment boligbyggeri

Skansehuset i Fredericia

God akustik og sundt indeklima i hjemmet med akustiklofter fra Troldtekt

Skanseparken har fået et nyt fælleshus, Skansehuset. Til loftet er valgt designløsningen Troldtekt line i kombination med Troldtekt ventilation. Akustikloftet fungerer dermed som indblæsningsflade for frisk luft.

Se flere fotos, og læs mere

Svaneparken i Galten

Troldtekt træbetonplader sikrer god akustik i boligbyggeri

Tegl, zink og træ er flot anvendt i Svaneparken, som er fremhævet i Byggeskadefondens guide til kvalitet ved nyt boligbyggeri. Sortmalede Troldtekt akustikplader med eftermonterede trælister er valgt til fælleshuset.

Se flere fotos, og læs mere

Lisbjerg Bakke i Aarhus Nord

Bæredygtighed i de almene boliger | Troldtekt TEMA

Boligerne, som har vundet både danske og internationale priser, er opført i tre-fire etager med et system i massivtræ og ubehandlede træfacader. I flere af fællesområderne er der valgt Troldtekt akustikplader.

Se flere fotos, og læs mere

Almene boliger spiller en hovedrolle i dansk arkitekturhistorie

Epidemi, efterkrigstid og bæredygtige foregangseksempler. De almene boliger vidner om den tid, de er bygget i, og udgør derfor et vigtigt stykke danmarkshistorie.

Få opridset de politiske rammer for den almene boligsektor, og mærk arkitekturens vingesus.

>> Dyk ned i historien om de almene boliger

Almene boliger spiller en hovedrolle i dansk arkitekturhistorie | Troldtekt TEMA

Attraktive boliger løfter belastede kvarterer

Aalborg Øst og Gellerupparken i Aarhus er eksempler på udsatte boligkvarterer, som i disse år gennemgår en transformation.

Få nogle af de væsentlige indsigter fra projekterne i interviews med direktøren for Himmerland Boligforening, Ole Nielsen, og Suna Cenholt fra Pluskontoret Arkitekter, som rådgiver Brabrand Boligforening.

>> Læs de to interviews

Akustiklofter fra Troldtekt i boligbyggeri

Stadsarkitekt: Almene boliger skaber en blandet by

Rådgivere og entreprenører kan formentlig se frem til at fylde flere almene boligprojekter i ordrebøgerne over de kommende år. Aarhus er et af de steder, hvor innovation i de almene boliger er med til at sikre en by i arkitektonisk og social balance.

Læs interviewet med byens stadsarkitekt, Stephen Willacy, og dyk ned i flere af de almene projekter.

>> Læs interviewet nu

Troldtekt Havnehusene

Milliarder til renoveringer: Sådan bliver de omsat til kvalitet

Byggeskadefonden har i 2020 udgivet en guide til renoveringer af almene boliger. Den kommer på et kærkomment tidspunkt, hvor Landsbyggefonden netop har fremrykket milliarder til de almene renoveringer.

Tag et kig på guidens anbefalinger, der blandt andet kommer omkring materialevalg og krav til dokumentation.

>> Få højdepunkter fra guiden

Troldtekt akustikplader har unikke lydabsorberende egenskaber og sikrer god akustik i f.eks. boligbyggeri

Troldtekt matcher kravene til almene boliger

God akustik, naturlig styrke, dokumenteret bæredygtighed – og en lang levetid. Der er flere gode grunde til at tænke de originale Troldtekt akustikløsninger ind på tegnebrættet i alment nybyggeri og renoveringer.

>> Derfor er Troldtekt et oplagt valg

Troldtekt, Løvvangen

Det Nye Fyrkildevej/Kildeparken

Akustiklofter fra Troldtekt i boligbyggeri

I Aalborg Øst er der skabt variation, og der har været fokus på struktur, landskab, facader og boliger. Disse rækkehuse er transformeret, så der er mere loftshøjde. Troldtekt i boliger og opgange sikrer en god akustik.

Se flere fotos, og læs mere

AARHUS Kollegiet

Akustiklofter fra Troldtekt i boligbyggeri

Midt i Gellerup ligger det nyopførte kollegium med 352 ungdomsboliger. Beboerne har egne altaner og adgang til fællesrum med loungestemning. Her sikrer Troldtekt æstetisk sammenhæng og god akustik.

Se flere fotos, og læs mere

Sønderparken

Troldtekt akustikplader har unikke lydabsorberende egenskaber og sikrer god akustik i f.eks. boligbyggeri

I Fredericia ligger Sønderparken, som efter en omfattende renovering er blevet et trygt og attraktivt sted at bo. Dorthe Mandrup har tegnet aktivitetshuset, som har Troldtekt lofter i alle rum.

Se fotos, og læs mere

Boligbyggeriet udvikles i beboerdemokratiet

Almen arkitektur er rugekasse for nyudviklingen af boligbyggeriet i Danmark. De mest progressive boligforeninger bygger mere bæredygtigt og i bedre kvalitet, end bygningsreglementet kræver.

Sådan siger arkitekt MAA og indehaver af konsulentvirksomheden AplusB, Rie Øhlenschlæger, om den spændende udvikling i det almene byggeri.

Troldtekt - Vulkanen, youth housing

Grundige analyser kan give alment forspring

Ved at kaste flere kræfter i analysearbejdet kan almene boligforeninger fremover byde på landets mest attraktive boliger – miljømæssigt og totaløkonomisk.

Det vurderer ingeniør og partner Jørgen Lange fra Ekolab, som rådgiver om bæredygtige energiløsninger. Ifølge ham er opskriften på den bæredygtige helhed ikke entydig.

Men blandt ingredienserne er fleksibilitet, differentierede materialelevetider og den rette balance mellem sort og grøn energi.

Troldtekt, Løvvangen

Ungdomsboliger på Aarhus Havn

Troldtekt - Vulkanen, youth housing

Boligforeningen Ringgårdens seks etager høje boligblok på havnen i Aarhus rummer 99 lejligheder med et minimalt energiforbrug. Cubo Arkitekter A/S og Terroir ApS har tegnet bygningen og i midten placeret et atrium, der byder på en kontrastfuld oplevelse i forhold til det ydre.

Samtidig er det et behageligt og smukt rum, hvor der er arbejdet med form, farver, lys og lyd.

Se fotos, og læs mere

Højhuset i Billund

Troldtekt, Billund

Byens første bolighøjhus har 20 lejligheder, som alle var udlejet inden færdiggørelsen. Højhuset er tegnet af Arkitektfirmaet Kloden ApS, og overalt i bygningen sikrer hvidmalede Troldtekt lofter en god akustik.

De hvide lofter reflekterer lyset fra lejlighedernes store vinduer, som giver en flot udsigt over åbent land.

Se fotos, og læs mere

Løvvangen i Nørresundby

Troldtekt, Løvvangen

Nordjyllands største boligrenovering ændrer et helt boligområde. 20 monotone boligblokke er ved at få et arkitektonisk løft, når de blandt andet udstyres med klimaskærme og glasinddækkede altaner med hvidmalede Troldtekt lofter.

Arkitekterne Kærsgaard & Andersen A/S har tegnet projektet, som skal stå færdigt i 2015.

Se fotos, og læs mere

Temaoversigt

Troldtekt sætter med temaudgivelser løbende fokus på aktuelle trends og tendenser indenfor akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri.

Troldtekt sætter fokus på trends og tendenser inden for akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri