Ny guidebog viser 60 danske projekter, som bidrager til FN’s Verdensmål

I juni samler UIA Verdenskongressen arkitekter og andre interessenter i København. I den anledning har Arkitektforeningen udgivet en guide til danske arkitekturprojekter med udgangspunkt i FN’s Verdensmål. Hele 14 af bogens fremhævede projekter er med Troldtekt akustikløsninger.

30.05.2023
Foto: Thomas Mølvig, arkitekt MAA

Vi skal opbygge stærke lokalsamfund, forbedre sundhed og livskvalitet, håndtere klimaforandringer og nedbringe brugen af jordens ressourcer. Det er nogle af de FN Verdensmål, der er omdrejningspunkt for Arkitektforeningens nye guidebog med 60 nyere danske arkitekturprojekter.

Guidebogen med titlen ’A Guide to Danish Architecture – Towards the UN Sustainable Development Goals’ er udgivet af Arkitektforeningen i anledning af UIA Verdenskongressen for Arkitekter 2023.

Det er Arkitektforeningens egne medlemskredse rundt om i landet, som har indstillet hele 250 danske projekter, hvor de 60 udvalgte er inddelt i syv kapitler efter geografi. Nogle projekter i guidebogen har særlig opmærksomhed på for eksempel klima og ressourcer, mens andre har et mere socialt fokus.

Troldtekt bidrager med god akustik i en række af projekterne

Der er mange spændende cases at læse om i guidebogen, som du finder her. Hele 14 af dem er projekter, hvor Troldtekt er en del af designet:

 • Vrå Børne- og Kulturhus: AART architects og JAJA Architects har tegnet skolen, som også er et mødested for lokalområdet. Skolen er DGNB-guldcertificeret, og træ udgør både hovedkonstruktion og facader. Til lofterne er der valgt Troldtekt – med skjult ventilation, som bidrager til et sundt indeklima. Vrå Børne- og Kulturhus blev kåret som Årets skolebyggeri 2022.

Se billederne og læs mere

 • Grindsted Skole: Skolen er tegnet af Pluskontoret Arkitekter og fremstår som en god, klassisk fornyelse, udført i et nutidigt formsprog med rumlige læringsmiljøer. Her er der valgt Troldtekt for at sikre rammer med god akustik. På Arkitekturens Dag i 2018 præmierede Aalborg Kommune skolen med arkitekturprisen ’Ny arkitektur indlevet i landsbymiljøet’.

 • Maltfabrikken: Transformationen af Maltfabrikken i Ebeltoft fra fabriksanlæg til hipt kulturhus er ikke til at tage fejl af. For at værne om den industrielle fortid er flere elementer bevaret og suppleret med blandt andet sortmalet og hvidmalet Troldtekt. Projektet er tegnet af Praksis Arkitekter og støttet af blandt andre Realdania.

Se billederne og læs mere

 • Feldballe Skole: Friskolen i Rønde har fået en tilbygning, tegnet af Henning Larsen Architects. Tilbygningen er opført med træ og halmisolering som et såkaldt passivhus. Derudover er der lagt vægt på et lyst og sundt indeklima, og der er valgt Troldtekt lofter i lys natur.

Se billederne og læs mere

 • Lisbjerg Bakke: De 40 lejligheder fordelt på fem bygninger udgør en lille by omkring et gaderum, hvor der er fokus på fællesskab. Byggeriet, som er tegnet af Vandkunsten, har opnået DGNB-guldcertificering. I fælleslokale, trapperum og cykelskur er der valgt hvidmalet Troldtekt.

Se billederne og læs mere

 • Æbeløen: CEBRA har tegnet det nye kvarter, som ligger i Aarhus’ centrale Øgadekvarter. Her er der i portåbningen monteret specialmalede Troldtekt akustikplader, som matcher boligbyggeriets flotte røde farve.

 • Markedshal Ry: På Stationstorvet er der opført en åben markedshal, hvor den bærende konstruktion i Douglas-træ også er en bærende del af det arkitektoniske udtryk. I loftet, der går op til kip, er der monteret hvidmalet Troldtekt. Markedshallen er tegnet af DANØ Arkitektur.

Se billederne og læs mere

 • Herning Bibliotek: Byen trængte til et nyt bibliotek, så en centralt placeret gammel industribygning blev transformeret til et nyt mødested for store og små. Her er rå beton, synlige installationer samt varmen fra træ og Troldtekt i grå natur. Kristian H. Nielsen & GPP architects har tegnet biblioteket, som modtog Renoverprisen i 2015.

Se billederne og læs mere

 • Erlev Skole: Den nybyggede skole i Haderslev, som er tegnet af Arkitema, er primært opført i træ og er dermed en af Danmarks største trækonstruktioner i nyere tid. I skolens undervisningsområder er der monteret hvidmalede Troldtekt akustikplader med skjult ventilation, som sikrer et sundt indeklima uden træk og støj. Erlev Skole blev kåret som Årets Skolebyggeri i 2021.

Se billederne og læs mere

 • Braunstein Taphouse: ADEPT hat været arkitekt på tilbygningen til Bryghuset Braunstein i Køge, der er tænkt som et moderne forsamlingshus. Bygningen er designet ud fra en cirkulær tankegang, så den kan skilles ad igen, hvis den skal flyttes til en ny placering, eller materialerne skal genanvendes. Både lofter og vægge er beklædt med Troldtekt i lys natur. 

Se billederne og læs mere

 • Odsherred Teater: Ud til gågaden i Nykøbing Sj. ligger teateret. Indenfor er der blandt andet valgt sortmalede Troldtekt lofter, som sikrer det mørke, der er brug for, og som samtidig har en akustisk positiv virkning. Arkitekter på projektet: Christensen & Co Arkitekter og Primus Arkitekter.

Se billederne og læs mere

 • Børnehuset Egedammen: Daginstitutionen i Gladsaxe er et Svanemærket byggeri, som også modtog prisen som Årets Arne 2023. BBP Arkitekter har tegnet projektet med designløsningen Troldtekt line i lys natur, som bidrager til et sundt indeklima.

Se billederne og læs mere

 • KAB Huset: Henning Larsen Architects har tegnet den almene boligforening KAB’s domicil i København, som er lyst og gennemført i design og materialevalg. Her er der valgt Troldtekt akustik, Troldtekt akustik Plus samt Troldtekt ventilation for at sikre et godt indeklima for husets mange medarbejdere og gæster. Projektet er prækvalificeret til en DGNB-guldcertificering.

Se billederne og læs mere

 • Madkulturhuset: På Bornholm ved Gudhjem ligger Madkulturhuset, som er tegnet af Entasis. Bygningen er opført i træ som en moderne fortolkning af bindingsværket. Store glaspartier åbner op til den fælles grønning. Til lofterne er der valgt Troldtekt i lys natur.

Se billederne og læs mere