Et stærkt felt af projekter dyster om Renoverprisen 2024

For 12. gang vil Danmarks bedste renoverings- og transformationsprojekter opnå fornem hæder, når Renoverprisen 2024 skal uddeles. 160 projekter er indstillet og flere af dem er med Troldtekt akustikløsninger som en del af arkitekturen.

16.04.2024
Troldtekt akustikplader har unikke lydabsorberende egenskaber og sikrer god akustik i f.eks. kontorbygninger

Nedslidte bygninger kan med de rette forandringer få nyt liv i mange år frem. Ofte vil renoveringer og transformationer belaste klimaet mindre end nybyggeri, og der er masser af vellykkede eksempler fra hele Danmark.

Der bliver derfor også kamp til stregen, når Renoverprisen 2024 skal finde sin vinder 4. september 2024. I alt dyster 160 projekter om at komme igennem det endelige nomineringsnåleøje og være med i kapløbet om at blive kåret til den mest vellykkede renovering. Blandt de indstillede kandidater er flere projekter med Troldtekt akustikløsninger.

Nu venter en svær vurderingsproces, hvor nomineringsudvalget skal skære kandidatfeltet ned fra 160 til først 12-14 renoveringsprojekter, inden præsentationen af de endelige 5-7 nominerede i starten af juni.

Følgende 20 projekter med Troldtekt er indstillet:

Troldtekt Enigma
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

ENIGMA, Museum for post, tele og kommunikation

I det tidligere Østerbro Posthus danner ENIGMA – Museum for Post, Tele og Kommunikation rammen om både posthus, café, butik, udstillings- og aktivitetsområder. Netop kombinationen af de mange funktioner har stillet høje krav til akustik og belysning.

Med et lydabsorberende gymnastikgulv og Troldtekt lofter er det lykkedes Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS at tilgodese rummets forskellige brugere med god akustik. Det hvide Troldtekt loft står samtidig i flot kontrast til de sortmalede tværbjælker i loftet og de mange sorte skinner til belysningsarmaturerne.

Sammen med ENIGMA – og med egen indgang – ligger det nye Brasserie Post, som også er med Troldtekt lofter, her i designvarianten Troldtekt line.

Læs mere om ENIGMA

Troldtekt Ry Torvehal
Foto: Thomas Mølvig, architect

Torvehallen i Ry

Med enkle midler er det lykkedes DANØ Arkitektur ApS at samle et helt byrum. Rødligt Douglasgran danner en lille skov af stammer med trækroner, der tilsyneladende går på kryds og tværs. Når solen falder ind gennem bygningen, skaber det et smukt skyggespil, og når mørket falder på, står konstruktionen og de hvide Troldtekt akustikplader oplyst nedefra.

Med transformationen er den jyske stationsby Ry blevet en smuk torvehal rigere.

Læs mere om torvehallen i Ry

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i kontorbyggeri

Tscherninghuset i Hedehusene

Tscherning har siden virksomhedens begyndelse haft fokus på at understøtte bæredygtighed i byggebranchen samt på at skabe en arbejdsplads, hvor mennesker trives og udvikler sig. 

I renoveringen af Tschernings hovedkontor indgår blandt andet kreativ anvendelse af genbrugsmaterialer, herunder et Troldtekt akustikloft, som er bevaret i den tidligere industribygning. Troldtekt produktionsrester, som er tilpasset stedet, er desuden valgt til to møderum – eller mødeskure – inde i hovedkontoret.

Læs mere om Tscherninghuset

Troldtekt træbetonplader sikrer god akustik i skoler og uddannelsesinstitutioner

Lundtofte Skole

En ny skole i gamle rammer – det er, hvad eleverne på Lundtofte Skole har fået efter en omfattende renovering.

Ved at ændre på skolens indretning har SWECO Architects skabt nye udfoldelses- og læringsmuligheder for skolens mere end 400 elever. Med Troldtekt akustiklofter og skjult Troldtekt ventilation har indeklimaet også fået et markant løft. Renoveringens andet spor er et nyt kulturcenter, som er fint indføjet parallelt med skolens bibliotek/faglokaler mellem to fløje. Her er der valgt designløsningen Troldtekt line i sort.

Læs mere om Lundtofte Skole

Dampmøller Odense Havn

På Havnegade 32-34 i Odense ligger et stykke danmarkshistorie. Med øje for lys, funktionalitet og genbrug af materialer har Olav de Linde pustet nyt liv i Munke Mølles gamle kornlager og melfabrik, der gennem en omfattende fireårig renovering er gået fra industri til enestående domicil for fremtidens virksomheder.

Det rå industribyggeri er med Troldtekt akustikplader som en del af interiøret.

Læs mere om projektet på Odense Havn

Kongegården i Silkeborg

Næsten hver sjette dansker bor i almene boliger – en boligform, der rummer en bred beboerskare, og hvor mangfoldighed og fællesskab ofte fylder mere end i andre private boliger. I Silkeborg ligger Kongegården – et tæt og varieret boligområde med blandede ejerformer og boligtyper, som er opført med historisk afsæt i grundens tidligere bygninger og samtidig bevarer områdets forstadens og villakvarterets nære kvaliteter.

Det oprindelige hvidmalede Troldtekt loft fra den forhenværende industribygning er bevaret i Kongegårdens fælles indendørsareal.

Læs mere om Kongegården

ATP Hovedkontor i København

Identitet og fællesskabsfølelse er to vigtige nøgleord for ATP Ejendommes nye hovedkontor i København, hvor genanvendte materialer kobler fortid og fremtid.

Her er blandt andet lagt vægt på at optimere indeklima, lys og akustik – blandt andet med Troldtekt akustikplader som en del af indretningen.

Læs mere om ATP’s hovedkontor

Troldtekt akustikplader har unikke lydabsorberende egenskaber og sikrer god akustik i f.eks. kontorbygninger

Det gamle æggepakkeri i Randers

I centrum af Randers ligger en arkitektonisk perle med en lang historie. Det gamle æggepakkeri blev opført i 1923 og har siden da haft en omskiftelig tilværelse som kontor, asylcenter, social- og sundhedsskole og fitnesscenter.

I dag er æggebakkerne skiftet ud med skriveborde, og Bruno Jakobsen Design har formået at transformere de gamle rammer til et moderne kontorunivers med sjæl, hvor både hvid- og sortmalede Troldtekt akustikløsninger – blandt andet designvarianten Troldtekt line – hjælper indretningen på vej.

Læs mere om Æggepakkeriet

Fladbrohus ved Randers

Villaen i skoven er tegnet og opført midt i 1960’erne til arkitektens egen familie og tegnestue. Et smukt eksempel på modernistisk arkitektur, hvor man ønsker, at bygningen og naturen flyder sammen, og man bor med meget lys og luft.

Designer Bruno Jakobsen har nu ”genoplivet” stedet til en langtidsholdbar bolig, som er tilpasset et moderne familieliv. Til lofterne er der valgt en sortmalet variant af designløsningen Troldtekt v-line med langsgående v-spor. Troldtekt pladerne er her baseret på den CO2-reducerede cementtype FUTURECEM™.

Læs mere om Fladbrohus

Troldtekt Ry Hoejskole
Foto: Thomas Mølvig, architect

Ry Højskole

Igennem mere end 125 år er elever blevet dannet og uddannet på Ry Højskole, der med sit patchwork af bygninger har sat sit præg på byen. Men tiden har sat sine spor på bygningerne, der derfor har fået en tiltrængt opfriskning i form af en ny indgangsbygning og restaurering af nabobygningerne.

Den nye bygning er tegnet af DANØ Arkitektur ApS og består af tre plan med plads til skolens op imod 100 elever, og akustikken i bygningen reguleres blandt andet af hvidmalede Troldtekt akustikplader på alle skrå og irregulære loftsflader.

Læs mere om Ry Højskole  

Akustiklofter fra Troldtekt i uddannelsesinstitution
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Peder Lykke Skolen på Amager

Høj kvalitet og højt til loftet. To komponenter, der har været i højsædet hos Nøhr & Sigsgaard Arkitektfirmas renovering og udvidelse af Peder Lykke Skolen på Amager, hvor bedre akustik og belysning har været i fokus.

Fokusområderne ses blandt andet i skolens rygrad – fordelingsgangen – hvor de tidligere ovenlys er erstattet af større ovenlys, samtidig med at spær er blotlagt. Træ og tegl er fortsat dominerende og nu suppleret af mere træ og hvidmalede Troldtekt akustiklofter.

Læs mere om Peder Lykke Skolen

Rovsinggade 68 i København

Hvor Nørrebro møder Østerbro, møder en forladt lagerbygning moderne erhvervsbyggeri. Hvad der før var lukkede facader med bølgeplader, er takket være AART nu en hvidpudset front med sprossede industrivinduer, der huser nogle af Danmarks fremadstormende teknologivirksomheder

Læs mere om projektet på Rovsinggade

Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect MAA

Next House Copenhagen

I centrum af København har Kim Utzon arkitekter givet den tidligere Falck-bygning et nyt formål som luksus-hostel med 433 værelser og 1667 sengepladser. Next House Copenhagen er dog meget mere end en billig overnatning.

Café, fitnessområde, yogafaciliteter og biograf er blot nogle af de muligheder, du kan drage nytte af som gæst. I underetagens wellness-områder er der anvendt sortmalede Troldtekt lofter som del af et samlende design, og foruden at give et æstetisk løft er den lydabsorberende funktion også væsentlig i et rum med mange daglige gæster.

Læs mere om Next House Copenhagen

Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect, MAA

Den gamle postterminal i Aarhus

Det er ikke længere brevvægte, men håndvægte, der bliver flyttet i Aarhus’ gamle postterminal. For ejendomsselskabet Olav de Linde har transformeret den gamle postcentral til et moderne fitnesscenter.

Stilen er rå og eksklusiv. De mange originale betonsøjler er blevet sandblæst, og mange steder er de autentiske elementer fra bygningens historie bevaret og giver stedet karakter. Alle lofter har sortmalet Troldtekt, som passer godt ind i stilen med New Yorker-vinduer og rå beton, men samtidig gør rummet hyggeligt.

Læs mere om den gamle postterminal

Hotspot i Aars

I Vesthimmerlands Kommune har de unge fået deres eget sted i stueetagen af det resterende gamle rådhus i Aars centrum. Også her er sortmalede Troldtekt akustikplader en del af interiøret.

Læs mere om Hotspot

Akustikplader fra Troldtekt som vægbeklædning i boligbyggeri

Studieboliger Universitetsbyen Aarhus

Kommunehospitalets bygning 1820 har over årene haft mange funktioner, men efter en nænsom renovering, er den røde murstensbygning nu vendt tilbage til sit oprindelige formål: At huse byens studerende.

Studieboligerne har med hjælp fra AART fundet tilbage til bygningens grundarkitektur og har taget de gode håndværkstraditioner og den gedigne byggekvalitet med ind i 2024. Troldtekt akustikløsninger er med til at sikre god akustik i gang- og fællesarealer.

Læs mere om boligerne i Universitetsbyen

Sergenten i Sønderborg

Fra værkstedsbygning til event- og koncertsted. Den gamle kaserne i Sønderborg har i den grad fået nyt liv efter en omfattende transformation med ZENI arkitekter a/s i spidsen.

Sergenten, som bygningen hedder, har én stor sal med plads til koncerter og events. Her står de rå murstensvægge og den rå betonkonstruktion tydeligt frem, hvor sidstnævnte særligt fremhæves af de sortmalede Troldtekt akustikplader.

Læs mere om Sergenten

Vestre Skole i Grindsted

Med børnene i fokus har Vestre Skole i Grindsted på ny sat fokus på læringsrum og -muligheder. Baseret på børnenes input har skolens klasselokaler fået et markant løft, der gør det muligt at differentiere og tilpasse undervisningen til både indskoling, mellemtrin og udskoling.

Til at understøtte de gode læringsrum er der monteret Troldtekt akustiklofter i lys natur, der bidrager til et godt indeklima for både store og små.

Læs mere om Vestre Skole

Troldtekt akustikplader har unikke lydabsorberende egenskaber og sikrer god akustik i f.eks. kontorbygninger
Foto: Helene Høyer Mikkelsen

Sweco på Willemoesgade i Aarhus

Det handler om at skabe multifunktionelle rum – og det er Sweco Architects lykkedes med på deres nye Aarhus-kontor.

I indretningen af kontoret er der gjort en stor indsats for at genbruge møblerne fra de tidligere kontorer, ligesom der er fokuseret på at bevare de eksisterende facader og bærende konstruktioner af beton og tegl.

Troldtekt akustikløsninger er valgt til mange af bygningens flader og bidrager – sammen med det øvrige interiør – til at opbløde det rå udtryk. På mødeboksenes ydervægge og indervægge er monteret designløsningen Troldtekt line med fræsede spor i overfladen, og lofter i mødeboksene er med klassiske Troldtekt plader, som sikrer en god akustik.

Læs mere om Willemoesgade

Ecco R&D i Bredebro

Det kræver inspirerende rammer, når kreativiteten skal udfolde sig, og det har Eccos R&D-afdeling fået takket være ZENI arkitekter a/s. Her har den gamle industrielle lagerhal gennemgået en omfattende transformation til et lyst innovativt arbejdsmiljø.

Hvidmalede Troldtekt lofter er en del af interiøret i den nye afdeling.

Læs mere om Eccos bygning i Bredebro